Отборът на Уелс се класира за втори път в историята си на Световно първенство, след като победи Украйна с минималното 1:0 във финалния бараж за място на Мондиала в Катар в края на 2022 г.

За пръв път „драконите“ се класираха на Световно през далечната 1958 година, като този път успяха да си гарантират място в Катар благодарение на автогол на Андрий Ярмоленко. Силен мач изигра и вратарят Уейн Хенеси, който направи 9 спасявания и така запази чиста мрежа.

На Мондиала  тимът на Робърт Пейдж ще бъде в група с Англия, САЩ и Иран. Тимът на Украйна започна по-добре мача, като в 12-ата минута Роман Яремчук получи топката в наказателното поле и стреля по земята, но Уейн Хенеси предвиди ситуацията и спаси. Десет минути след това с пропуск се отчете и Олександър Караваев.

Постепенно домакините изравниха играта. Така се стигна до 34-ата минута. Тогава Гарет Бейл стреля добре от пряк свободен удар. Звездата на „драконите“ прати топката към врата, като Андрий Ярмоленко нямаше късмет и докосна топката с глава, пращайки я в своята врата – 1:0 за Уелс.

Пет минути преди края на първата част Ярмоленко падна в наказателното поле след съприкосновение със защитник на домакините. Съдията Антонио Матеу Лаос изчака докато ВАР провери ситуацията, но системата показа, че няма нарушение.

В 49-ата минута Георги Бушчан спаси удар на Аарън Рамзи, който прокара топката към вратата му. Седем минути по-късно Виктор Циганков стреля по земя, но Хенеси изби. Яремчук стигна пръв до топката и стреля след добавка, но прати топка на сантиметри от левия страничен стълб. След 75 минути игра Бранан Джонсън нацели лявата греда след удар от далеч.

Минута по-късно домакините имаха добър шанс, като Гарет Бейл овладя една топка в наказателното поле и стреля, но Бушчан спаси брилянтно. Украйна отговори с удар на Ярмоленко, който бе блокиран. Натискът на „сбирната“ обаче продължаваше и тимът на Робърт Пейдж трябваше да се брани.

Шест минути преди края на редовното време Артьом Довбик бе оставен сам в наказателното поле и стрела, но Хенеси спаси. До края защитата на Уелс удържа и хората на Олександър Петраков така и не успяха да разпечатата уелската защита. По този начин Уелс се класира на Мондиал за пръв път от 1958 година насам.