Хърватия и Франция извъртяха 1:1 на стадион „Полюд“ в Сплит в битка от Група 1 на Дивизия “А” на Лигата на нациите. Така двата тима спечелиха първите си точки в своя поток, след като в дебютните срещу загубиха от Австрия и Дания. По този начин „шахматистите“ продължават да нямат победа срещу „петлите“ в общо 9-те досегашни мача между двете селекции.

След ремито актуалният победител в последното издание на турнира Франция остана без победа след първите две срещи. До края има още по 4 срещи, в които ще трябва да наваксат изоставането си. Същото важи и за "шахматистите", ако искат да се преборят за първото място.

Гостите поведоха в резултата в 52-ата минута, въпреки че на практика играха с резервния си състав. Равенството донесе Андрей Крамарич от дузпа в 83-ата минута. Така хърватите записаха първо равенство срещу Франция в двубой от турнира Лига на нациите. В предишните два сблъсъка в надпреварата „петлите“ изковаха пълен успех.

Селекционерът на хърватите Златко Далич направи 6 промени в стартовия си състав в сравнение с този, който започна срещу Австрия. Лука Модрич изигра своя 150-ти юбилеен мач и феновете на стадион „Полюд“ направиха специална хореография в чест на звездата на Реал Мадрид.

Дидие Дешан пък заложи почти изцяло на резервния си състав. Единствено Орелиан Чуамени от игралите при загубата срещу Дания започна двубоя.

„Петлите“ влязоха по-агресивно в мача. Те имаха известен превес в началото на срещата. В 13-ата минута Анте Будимир получи отличен пас в коридор, но Салиба се намеси в точния момент и му отне топката.

Хърватите профукаха изключително чисто положение в 18-ата минута. Тогава Будимир се озова очи в очи с Менян, но стражът на Милан спаси.

Гостите пратиха топката в мрежата на Ливакович в 31-ата минута. Кристофър Нкунку вкара гол, но се оказа, че е бил в засада и французите не успяха да се зарадват.

По-добрата игра на „петлите“ продължи и в следващите минути. В рамките на 60 секунди между 39-ата и 40-ата минута Ливакович се справи последователно с изстрели на Муса Диаби и Чуамени.

Хората на Дешан започнаха по-добре и след почивката. В 52-ата минута те разпечатаха мрежата на Ливакович. Бен Йедер изведе Адриен Рабио зад отбраната на домакините и халфът на Ювентус матира стража – 0:1.

Домакините пробваха да натиснат съперника в опит да се върнат в мача. Действията обаче се развиваха предимно в средата на терена и те не съумяваха да застрашат сериозно вратата на Менян.

Все пак в 71-ата минута Модрич го принуди да проявява рефлекс. Той шутира от дъгата на наказателното поле, но Менян се справи.

Французите отговориха с шут на резервата Гризман. Той не съумя да преодолее Ливакович с удар от пеналта в 76-ата минута.

В 80-ата минута реферът Марк Гуида посочи бялата точка за нарушение на Клос срещу Крамарич в наказателното поле на Франция, но веднага след това пък получи сигнал от асистента си за засада. ВАР се намеси и изчисли, че засада няма, заради което в крайна сметка домакините изпълниха дузпа. Потърпевшият Андрей Крамарич не сгреши от бялата точка - 1:1.

„Шахматистите“ се хвърлиха дори за пълен обрат. В 88-ата минута Менян се справи с удар на Никола Влашич. В ответната атака Гризман не успя да се възползва от груба грешка на Ливакович и да донесе победата за гостите.

В добавеното време Лука Сучич профука златна възможност да дари Хърватия с пълния успех. Той бе изведен в пеналта, но би покрай гредата.

Хърватия – Франция 1:1

Голмайстори: 0:1 Адриен Рабио (52), 1:1 Андрей Крамарич (83-дузпа)

Хърватия: Ливакович, Юранович, Ерлич, Вида, Баришич, Брозович, Модрич, Ковачич, Брекало, Майер, Будимир

Франция: Менян, Павар, Салиба, Кимпембе, Дин, Чуамени, Гендузи, Диаби, Нкунку, Рабио, Бен Йедер