Процесът за корупция срещу бившия шеф на УЕФА Мишел Платини е инсцениран с цел да му попречи да се кандидатира за президент на Световната футболна централа ФИФА. Това заяви швейцарският адвокат на легендарния бивш френски футболист - Доминик Нелен, преди старта на делото утре в наказателния съд в Белинзона, Швейцария.

Платини, както и бившият президент на ФИФА Йозеф Блатер, са обвинени в измама във връзка с плащане на 2 милиона швейцарски франка, които Платини е получил като хонорар за работа като съветник на ФИФА между 1998 и 2002 година.

Нелен  каза пред ДПА, че може да докаже, че делото срещу  Платини е политически заговор с цел да му се попречи да стане президент на ФИФА.

"Уверени сме, че процедурата ще доведе до положителен резултат, който ще демонстрира пълната искреност на г-н Мишел Платини по този въпрос. Целта на тази история беше да го елиминира от надпреварата за президент на ФИФА", каза адвокатът, цитиран от БТА.

Скандалът гръмна през 2015 година и сложи край на управлението на Блатер като президент на ФИФА и на кампанията на Платини да го наследи.

И двамата бяха отстранени от футбола за осем години от комисията по етика на Световната футболна централа, но по-късно отстраняването беше намалено и за двамата от Спортния арбитражен съд.

Процесът в Белинзона ще продължи до 22 юни, като присъдата се очаква да бъде произнесена през юли. Условните присъди изглеждат вероятни, ако Блатер и Платини бъдат признати за виновни.