Шамани от Перу направиха специален ритуал за късмет, с който да помогнат на националния отбор преди решителния бараж с Австралия за място на световното първенство в Катар.

Мачът е утре, 13 юни, а заради това бяха призовани най-добрите местни 13 жреци. Облечени в традиционни дрехи, те вдигнаха снимка на националния тим на Перу и призоваха богинята на земята Пачамама за помощ. По-малка снимка на националния отбор на Австралия пък бе пронизана с къси мечове.

„Направихме церемония за победа на Перу. Призовахме всички шамани на национални ниво. Виждаме как Перу играе на световното“, заяви един от участниците Валтер Аларкон.

Жреците приемат халюциногенен чай, приготвен от листата на растението аяхуаска. Веществото може да отвори ума на пиещия го към различно състояние на съзнанието, което може да излекува травма или да доведе до преживявания извън тялото.

Запознати припомниха, че през 2017 г. перуански врачки проклеха Нова Зеландия преди плейофа между двата отбора, а впоследствие „инките“ се класираха за мондиала в Русия.