Световната футболна централа (ФИФА) обяви 16-те града, които ще са домакините на срещите от Мондиал 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, съобщиха световните агенции, предава БТА.

Локациите за двубоите са 11 в САЩ: Атланта, Бостън, Далас, Хюстън, Канзас Сити, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк/Ню Джърси, Филаделфия, Сан Франциско и Сиатъл. В Канада мачовете ще се играят в градовете Торонто и Ванкувър, а в Мексико – в Гуадалахара, Мексико Сити и Монтерей.

Турнирът ще е първият, в който ще участват 48 отбора, което е с 16 повече от тазгодишното Световно първенство по футбол в Катар, както и първият, който ще има три държави – домакини.

Синсинати, Денвър, Едмънтън, Нешвил, Орландо и Вашингтон/Балтимор бяха сред градовете – кандидати, но в крайна сметка отпаднаха.

Изборът на домакините бе потвърден на церемония в „Рокфелер Център“ в Ню Йорк, под наблюдението на президента на ФИФА Джаи Инфантино.

„Поздравяваме 16-те домакини за тяхната изключителна отдаденост и страст“, заяви Инфантино. „Това е исторически ден – за всички в съответните градове, за ФИХА, Канада, САЩ и Мексико, които ще приемат най-голямото шоу на планетата. Очакваме с нетърпение да работим заедно, за да организираме едно безпрецедентно Световно първенство, което да направи футбола истинско глобално събитие“, добави Джани Инфантино.

Северна Америка ще приеме Световно първенство по футбол при мъжете за първи път от 32 години насам. САЩ бе домакин през 1994-а, а Мексико е приемал турнирите през 1970-а и 1986-а. Канада никога не е организирал Мондиал при мъжете.

Снимка: БГНЕС