Мечтата си има име и фамилия: Зинедин Зидан като треньор на отбор с Меси и Неймар и преди всичко Мбапе, абсолютната звезда на ПСЖ, който се цели само нависоко. Наистина винаги „мечтае“ за нещо „по-голямо“, както гласи лозунгът на клуба, собственост на Катар, особено през тази година на световното първенство, което ще се проведе в емирството.

На „Парк де Пренс“ обаче разполагат с цял отбор ненужни, от които трябва да се освободят. Задача, която не се приема за даденост за новия спортен мениджмънт, имайки предвид заплатите, които често са пречка на пазара. Започвайки с Мауро Икарди, нападателят който не вкара нито един гол през 2022 г. в Лига 1, но с нетна заплата от 10 милиона евро. Бившият капитан на Интер е един от многото излишни, които нямат никакво намерение да напускат Париж.

  • Треньорският ребус

В Доха работят усилено за намиране на нов треньор. Маурисио Почетино е пътник, обявяването на раздялата е въпрос на часове… и около 15 милиона неустойка. Цената, за да се освободи място за Зидан. Въпреки че в Париж отричат „​директни“ контакти с бившия играч на Реал Мадрид, винаги привлечен от идеята да наследи Дидие Дешан начело на Франция след световното първенство. Но в края на краищата ПСЖ е нещо като национален отбор на Франция-2, поне за президента Еманюел Макрон, който след като настоятелно посъветва Мбапе да остане, се фокусира върху Зизу, за да популяризира Олимпийските игри в Париж през 2024 г. „Не съм говорил с него, но се надявам, че той ще поеме един от нашите големи клубове”, заяви държавният глава. Футболът е политика не само в Катар.

Като алтернатива новият спортен директор Луиш Кампош харесва Кристоф Галтие от Ница, с когото са работили заедно в Лил. Има и кандидатура на по-млад треньор. Може би Тиаго Мота, харесван от президента Насер ал Хелайфи. Бившият италиански национал след като приключи кариерата си в ПСЖ, работи в школата на столичани, а последния сезон спаси от изпадане Специя.

  • В очакване на гилотината

Междувременно трябва да се отрежат сухите клони във всеки отдел. Сложна мисия, за която президентът повери гилотината на Антеро Енрике, бивш директор на ПСЖ между 2017 и 2019 г. Португалецът е безмилостен преговарящ. За двете си години в Париж той събра 300 милиона, отчасти инвестирани в надценени играчи, които днес тежат на бюджета. Екипът на съкращенията повежда 35-годишният вратар Кейлор Навас, който вече даде да се разбере, че не иска да напусне, дори ако ще бъде заместник на Донарума: „Обичам предизвикателствата“. Предизвикателство би било да му намерят още 10 милиона за заплата, с бонусите. Същото се гласи да направи и Лейвин Курзава – 0 минути в Лига 1 този сезон срещу 6 милиона бруто. В защита Абду Диало и Тило Керер изглежда са готови да се откажат от статута на луксозни пейки, със заплати от по 5 милиона, за да не изпуснат влака за мондиала. По-лесно да бъде разкаран Колин Дагба с милионното му брутно възнаграждение.

  • Разминавания

В халфовата линия Леандро Паредес няма съмнения: „Оставам в ПСЖ“. Аржентинецът изигра 22 мача и има гарантирани чисти 9 млн. евро до  2023 г. На същото мнение е и Андер Ерера. „Оставам на 100 процента“, обяви испанската резерва, която се разписва срещу 7 милиона. Идриса Гей със своята заплата от 6 млн. евро също се продава. ПСЖ обмисля раздала и с Джорджиньо Вайналдум, който пристигна без пари от Ливърпул. Нидерландецът така и не оправда нито репутацията си, нито 10-милионното си възнаграждение. При Юлиан Дракслер 861 минути се равняват на 6 милиона. Германецът обаче мисли за световното и завръщане в родината.

Дори Неймар вече не е толкова популярен в Доха, но неговите 30 милиона блокират всяка продажба, която би отворила място за Роберт Левандовски. Икарди също трябва да бъде разкаран, след като е бледа сянка на голмайстора, който беше. ПСЖ плати за него 50 милиона през 2020 г. и от година се опитва да го продаде. От Италия има неясни искания за наем. На 29 години нападателят все още може да съблазни някои клубове. Заплатата му от 10 милиона нето трябва да бъде гарантирана. Носталгията също си има цена…

Алесандро ГРАНДЕСО, „Гадзета дело спорт“, превод на Тема спорт

Снимка: БГНЕС