Адвокатът на Мишел Платини заяви, че бившият президент на УЕФА трябва да бъде оправдан в съдебния процес за корупция в Швейцария срещу него и Сеп Блатер, бивш президент на ФИФА, предава ДПА. Доминик Нолен каза пред съда в Белиндзона, че има мотив за предполагаемата корупция, но по-скоро за наказателен процес, тъй като първоначалното подозрение е скълъпено.

Процесът се води от Федералния криминален съд в Белиндзона (Швейцария), а обвинението в измама беше повдигнато, тъй като през 2011-а бившият капитан на националния отбор на Франция получава 2 милиона швейцарски франка от ФИФА за работата си като консултант на организацията в периода 1998 – 2002 година.

Блатер и Платини заявиха, че са невинни, а адвокатът на швейцареца също каза през миналата седмица, че той трябва да бъде оправдан.

Прокуратурата иска условна присъда от една година и осем месеца за двамата, а Платини да бъде глобен с около 2.2 милиона швейцарски франка – първоначалното плащане плюс социалноосигурителните данъци, които ФИФА също плати, пише Тема спорт.

Нолен каза, че плащането от 2011 година стана интересно за обществото едва през 2015-а, когато Блатер обяви, че ще се оттегли.

Делото трябва да приключи в сряда, а присъдата ще бъде произнесена на 8 юли.

Снимка: БГНЕС