Адвокатът по спортно право Георги Градев коментира ситуацията около реванша между Левски и Хамрун Спартанс от третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, пише dsport.

Двубоят на стадион „Георги Аспарухов“ завърши 2:1 за малтийския тим след продължения, като при дузпите гостите показаха по-здрави нерви и елиминираха хората на Станимир Стоилов.

Два дни след мача, в събота, 13 август, „сините“ внесоха жалба в УЕФА с искането срещата да се преиграе. Причината е грубото нарушение на правилата от главния рефер и асистентите му, което повлия на крайния резултат. Става дума за ситуацията, при която футболист на Хамрун, който дава головия пас, е навлязъл дълбоко в половината на Левски преди изпълнението на център.

По-рано през днешния ден, обаче, от Левски съобщиха, че Апелативната комисия на УЕФА е отхвърлила жалбата на сините и преиграване няма да има.

Поради тази причина Градев внесе разяснения относно решението на Европейската футболна централа.

Ето какво написа Градев в профила си във Facebook:

„Поради многобройните въпроси от фенове на Левски към мен относно решението на УЕФА по отношение на искането на Левски за преиграване на мача с Хамрун заради формално нарушение на правило 8, разяснявам следното:

Правило 8 задължава съдията да повтори изпълнението от центъра поради навлязъл футболист на Хамрун в половината на Левски. Това е решение, което се взима от съдията на мача. В случая той сбърка.

Правило 5 казва, че решенията на съдията са окончателни (т.е. необжалваеми), дори когато са очевидно грешни (с едно малко изключение в практиката при показан червен картон на грешния футболист).

При това положение искането на Левски за преиграване е недопустимо, тъй като се обжалва решение на съдията (т.нар. “field of play decision”)“.