Френската футболна федерация обяви, че търси решение, след като възникна спор със звездата на тима Килиан Мбапе относно използването на имиджовите му права.

В понеделник нападателят на Пари Сен Жермен заплаши, че ще бойкотира фотосесия със съотборниците от националния тим на Франция. Няколко часа по-късно от федерация заявиха, че „ще преразгледаме възможно най-скоро споразумението за правата върху изображенията, с което тя обвързва играчите от националния отбор“.

Мбапе постави ултиматум, след като се оказа, че Френската футболна федерация не е изменила колективния трудов договор, уреждащ правата на френския отбор преди световното първенство първенство в Катар. Промяната на позицията на федерацията дойде след дискусии с участието на играчи от представителния отбор, президента на френската федерация Ноел Льо Грае, треньора Дидие Дешан и маркетинговия мениджър.

„Френската футболна федерация очаква с нетърпение да работи по новото споразумение. То ще позволи на федерацията да защити своите интереси, като същевременно вземе предвид опасенията, единодушно изразени от играчите“, казаха от федерацията.

Настоящият колективен трудов договор на Френската футболна федерация датира от 2010 година. Той задължава играчите да участват в реклами и фотосесии, като в замяна на това те получават по 25 000 евро за всеки мач, в който играят.

Според Мбапе обаче сделката е несправедлива, тъй като определени играчи са много по-разпознаваеми и участват много по-често в рекламни кампании. Освен това играчите искат да имат право да избират брандовете, с които се свързва техният образ.

В четвъртък Франция приема Австрия в мач от Лигата на нациите, а три дни по-късно „петлите“ ще пътуват за Копенхаген за мач с Дания от последния кръг на груповата фаза на турнира. Французите нямат шанс за класиране за финалната четворка в турнира. След четири кръга те заемат последното място в група „А“ с 2 точки. Лидер е Дания с 9.

Снимка: БГНЕС