Бившият полузащитник на Байерн Мюнхен Михаел Балак заяви, че забележителен триумф с титлата от Бундеслигата за Унион Берлин не бива да бъде изключван като възможност.

Говорейки за германското списание Sportbild в интервю, публикувано днес, Балак говори за престоя си в Кайзерслаутерн през 1997-98, който ликува със сребърната салатиера в годината, в която спечели промоция във висшия футболен ешелон.

„Мечтите са позволени. Защо не?“, каза Балак, който игра за Кайзерслаутерн, преди да се присъедини към Байерн Мюнхен, а впоследствие в Байер Леверкузен и Челси. „Преживях това с Кайзерслаутерн през 1998, когато станахме шампиони след спечелената промоция. Валиден е примерът и с Лестър, който изненадващо триумфира във Висшата лига на Англия през 2016“. Унион в момента окупира върха след седем кръга и единственият отбор без загуба в Бундеслигата от началото на кампанията.

В едва четвъртия си сезон в елита на Германия, столичани имат 17 от 21 възможни точки до тук през сезона, включително равенство 1:1 с действащия шампион Байерн. Унион завърши 11-и в първата си кампания след спечелената промоция, преди да остане съответно седми и пети в следващите два сезона.

„Те направиха много добри сезони и се възползваха от възможностите си, като всеки път се подобряваха“, каза още Балак. Бившият германски национал, който е печелил шампионските титли и с Челси и Байерн, е на мнение, че инерцията на Унион може да го отведе до малко очакван триумф. „Може да попаднеш в серия, която да те отведе до неочаквани места в класирането. Такива бяха случаите с нас (Кайзерслаутерн) по онова време и с Лестър“.

Балак похвали и швейцарския наставник на Унион Урс Фишер. „Топ треньор. Унион и Фишер си пасват перфектно“. В момента намиращ се във Втора Бундеслига, Кайзерслаутерн остава единственият отбор, печелил титлата, в която е бил промотиран до висшия футболен ешелон на Германия.