Участниците на Световното първенство по футбол в Катар ще имат достъп до индивидуалните си статистики веднага след мачовете, обявиха от ФИФА. Това е нов етап от използване на технологиите на най-високо ниво.

Това съобщение идва само няколко дни, след като синдикатът на играчите FifPro публикува харта с правата на футболистите, свързани със статистиките и анализите на данните, което е деликатна тема.

След пристигането си в Катар футболистите могат да свалят приложение на телефоните си, което ще им показва "цялостни данни за физическото представяне и футболната интелигентност".

Паралелно с анализите, водени от всеки отбор, те ще имат достъп до детайлни статистики за интензитета на пресата и тичането, докосването на топката и зоните, в които тя се получава, или върху възможността да се преодоляват линиите с един пас.

Тези данни ще идват от наблюдения от "много камери, разположени покрай терена", както и данни от "позиционни термични карти".

Те ще бъдат синхронизирани с моментите от мача, за да могат играчите да видят отново, от различен ъгъл, ключовите моменти от представянето им, обясниха от ФИФА.

Световната централа тества новата си система за анализи в реално време по време на Арабската купа през 2021 и се надява да "увеличи потенциала на технологията във футбола", според директора по иновационни технологии Йоханес Холцмюлер, цитиран от БТА.

"Играчите ни показаха ясно, че желаят да имат по-добър достъп по статистическите си данни, за да извлекат полза от това", коментира генералният секретар на FifPro Симон Колозимо.