Испанският гранд Барселона работи, за да стабилизира финансите си и вярва, че може да възстанови баланса на капиталa на клуба до сезон 2024/2025, заяви вицепрезидентът по финансовите въпроси Едуард Ромеу.

Бордът на директорите на каталунците ще представи в неделя на Общото събрание на членовете резултатите за финансовата 2021/2022, които показват 98 милиона евро печалби след облагане с данъци след загуба от 97 милиона евро през предходната година заради пандемията от КОВИД-19.

Ромеу каза, че Барселона е приключила 2021/2022 с оперативни приходи от 1.017 милиарда евро и оперативни разходи от 856 милиона евро. Що се отнася до бюджета за сезон 2022/2023 целта е оборот от 1.452 милиарда и печалба след облагане с данъци от 275 милиона, съобщава "БТА".

"Когато бяхме избрани, поискахме пет години, за да пренасочим дисбаланса на собствения капитал, но с финансовите лостове, които направихме тази година вече ще бъдем близо до целта", каза Ромеу на пресконференция.

Той добави, че дълговете на клуба, които възлизат на общо 1.35 милиарда евро, 673 милиона от които са задължения към банки, са намалени до 1 милиард, според финансистите на клуба.

Така наречените лостове, които той спомена, са стъпки, които сегашният борд предприе по-рано тази година, за да превърне активите на клуба в пари в брой, тъй като се стремят да подобрят финансовото състояние.

За да покрие изискванията за финансов феърплей, Барселона се съгласи да продаде 25 процента от дяла от своите телевизионни права в Ла Лига за следващите 25 години на американската частна инвестиционна група Sixth Street за 607.5 милиона евро. Други 200 милиона пък бяха набавени от продажбата на 49 процента от акциите на Барса Студиос.

Въпреки това, най-големият проблем на клуба все още е голямата сума за заплати на първия отбор, която е 518 милиона евро - 51 процента от бюджета.

"500 милиона би било идеалното число сега, за да сме конкурентоспособни, но ще трябва да използваме дългове, за да платим тези големи договори. Мисля, че няма да можем да го фиксираме до сезон 2024/2025", каза Ромеу.

Въпреки това, нарастващите слухове за възможно завръщане на Лионел Меси, който ще бъде свободен агент в края на сезона, когато изтича сделката му с Пари Сен Жермен, означава, че аржентинецът все още ще бъде в плановете на каталунците.

"Меси е предимство за Барса и вратите на клуба са отворени за него. Добре известно е, че можем да правим чудеса тук", добави Ромеу.

Президентът Жоан Лапорта, който беше начело в един от най-успешните периоди на Барселона от 2003 до 2010 година, беше избран миналата година за втори мандат, след като предишният борд на директорите подаде оставка поради влошаващите се финанси на клуба и други проблеми.

Той наследи клуб в дълбока финансова криза, изострена от пандемията от КОВИД-19 и, заради ограничен бюджет заради правилата на Ла Лига за финансов феърплей, Барселона не успя да продължи договора на Лионел Меси, който напусна като свободен агент и премина в Пари Сен Жермен.

Оттогава Лапорта се опитва да подобри финансовото състояние на клуба с помощта на икономически лостове и чрез привличане на нови спонсори, тъй като се планира обновяването на стадиона на испанския гранд. През декември Барселона одобри финансови планове за обновяване на прочутия Камп Ноу, включително набиране на допълнителни 1,5 милиарда евро като дългове.