Трети круизен кораб беше нает от организаторите на Световното първенство по футбол днес, който ще бъде използван като хотел за фенове. Корабът ще бъде на док на пристанището в столицата на петролното емирство като вариант за повече стаи.

Регистрираната в Женева компания MSC Cruises обяви подписания договор само шест седмици преди начaлото на Световните футболни финали, което започва на 20-и ноември.

Наетият кораб се казва MSC Opera, разполага с 1075 каюти и ще бъде използван в рамките на 1 месец – от 19-и ноември до 19-и декември. Цените в кораба MSC Opera, които са обявени на сайта на компанията, започват от 470 швейцарски франка на човек на нощ, като задължително условие е да бъде ангажирана каюта поне за две нощувки по време на груповата фаза на турнира.

Катар няма достатъчно хотелски капацитет за всички отбори, хората от щабовете, работници, доброволци и привърженици на отборите на самото Световно. Правителството дава възможност за къмпингуване, строежи на временни къщи, както и приветства привърженици, които спят в съседни страни и пристигат за мачовете.

Същата компания MSC през 2019-а година подписа договор с катарското правителство за предоставянето на два кораба с около 4000 каюти, което е част от плановете на страната да си помогне с настаняването. За самото първенство Катар прогнозира 1.2 милиона чужденци, които ще влязат.

Флагманът MSC World Europa е съвсем нов плавателен съд, построен е във Франция и започва работа специално за Мондиал 2022.

Иначе цените падат с напредването на турнира, тъй като след груповата фаза половината от отборите напускат. По време на четвъртфиналите най-евтините цени на MSC Opera са 320 швейцарски франка на нощ, във финалната седмица може да се намери каюта за 220 от швейцарската валута.

Основната цена включва закуска на борда и опция да си доплатят по 90 евро за три хранения на ден. От гледна точка на алкохола, очакванията са за вино и наливна бира, но само на борда на кораба.

Катар като типична мюсюлманска страна налага сериозни рестрикции при консумацията на алкохол, като такава е възможна в най-луксозните хотели, които се посещават от богати европейци, американци и австралийци. Но специално за партньорите на ФИФА тези ограничения бяха облекчени, на първо място за спонсора на Световното първенство AB InBev – пивовар на популярната бира Будвайзер.

MSC Opera има своето първо плаване през 2004-а година, а преди три години имаше и пълен със събития 12-месечен сезон. През март 2019-а година пасажери на кораба бяха арестувани, след като общо бяха открити 18 килограма кокаин, скрит в купи и пакети със закуски. Това се случи на пристанището на остров Мадейра, след като плавателният съд пристигна от Карибите. Обичайното място на кораба е на стои на док на пристанището във Венеция (Италия).