Неймар пристигна в съда, за да свидетелства в процес за измама и корупция при трансфера му от бразилския клуб Сантос в Барселона преди почти десетилетие. Бразилската футболна звезда и баща му, който действа и като негов агент, бяха сред обвинените в укриване на реалната сума на сделката от инвестиционна група, участваща в преговорите.

Майката на Неймар, бившите президенти на Барселона Сандро Росел и Хосеп Бартомеу, както и представители на двата клуба, също трябваше да бъдат в съда в процеса, който започна в понеделник и се очакваше да продължи поне до следващата седмица.

Всички обвиняеми отрекоха да са извършили нарушение, предава БТА. Те трябваше да бъдат в съда в първия ден, но Неймар получи разрешение да си тръгне след няколко часа, тъй като той игра за Пари Сен Жермен във Франция предната вечер.

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес беше призован да свидетелства от ищците във вторник и каза чрез видеоконференция, че не познава лично Неймар, но призна, че клубът му е заинтересован да подпише с играча, преди той да се присъедини към Барселона. Той каза, че Реал е направил няколко оферти за Неймар, една от 30 милиона евро и друга от 45 милиона евро.

Преминаването на Неймар от Сантос през 2013 г. създаде проблеми на Барселона с испанската данъчна служба преди няколко години.

Инвестиционната група DIS имаше право на 40% от трансфера на Неймар, но съобщи, че е получила по-малка компенсация, тъй като част от сумата за трансфера е била скрита. Прокурорите обявиха, че замесените са се опитали да скрият истинската стойност на превода, за да платят по-ниска комисионна.

Прокурорите обвиниха 30-годишния Неймар и баща му в корупция и поискаха присъда до две години затвор, което по испанските закони означава условно наказание. Прокурорите също искат глоба от 10 милиона евро.

 DIS обвини Неймар и баща му в корупция и измама и поиска присъда от пет години затвор плюс финансова компенсация.

Снимка: БГНЕС