Капитанът на националния отбор на Белгия по футбол Еден Азар заяви, че страната трябва да спечели Световното първенство по футбол, за да оправдае прозвището „златното поколение“, което носи в последните 10 години.

31-годишният футболист на Реал Мадрид е капитан на Белгия от 2015-а и му предстои участие на трето Световно първенство с надеждата, че отборът може да стигне по-далеч от третото място, което спечели в Русия през 2018-а.

„Трябва да поставя летвата високо. Ще опитаме да се представим по-добре от 2018 година. Ще бъде трудно, защото това беше доста добро постижение“, заяви Азар пред официалния сайт на Международната футболна централа (ФИФА).

„Щастлив съм да съм капитан на страхотен отбор и голяма футболна нация, така че дължим на себе си големите очаквания“, добави белгиецът.

Поколение от елитни футболисти, представящи някои от най-големите клубове в Европа, подобно на Азар, Тибо Куртоа, Кевин де Бройне и Ромелу Лукаку дава надежди на белгийците, че могат да спечелят първи голям трофей в историята.

„Често се говори за „златното поколение“. Прекарахме почти 10 години заедно. Сега имаме и млади играчи, които започват да навлизат. Разбира се, имаме страхотно поколение, но все още не сме спечелили нищо. Ако наистина искаме да заслужим това прозвище, мисля, че трябва да направим още нещо. Опитът определено ни помагаше в предишните турнири, така че надявам да продължим във възходяща линия“, коментира още Еден Азар.

Белгия започва участието си на Мондиал 2022 с мач срещу Канада на 23 ноември.