Украинската футболна федерация призова ФИФА да отстрани Иран от Световното първенство следващия месец, твърдейки, че нарушава правата на човека и доставя оръжие на руската армия. Обръщението беше направено три седмици преди Иран да се изправи срещу Англия в първия мач от група B в Катар, където са още САЩ и Уелс.

Изпълнителният комитет на украинската федерация не поиска Иран да бъде заменен на турнира от отбора на Украйна, който загуби от Уелс във финала на европейския плейоф през юни.

ФИФА не е коментирала украинските искания и обикновено не спира федерации-членки поради военни решения на правителствата им.

И Русия, и Иран отрекоха докладите на международното разузнаване, че Украйна е била бомбардирана от руски сили с помощта на ирански дронове „Шахед“.

Правният статут на ФИФА също поема ангажимент за „зачитане на всички международно признати човешки права“ и стремеж за насърчаване на защитата на тези права. Въпреки това ФИФА не се позова на ангажимента си за правата на човека, когато отстрани руски отбори от международни състезания-включително плейофите на Световното първенство, което стана в рамките на дни след нахлуването в Украйна, започнало през февруари. Вместо това ФИФА цитира рискове за сигурността и целостта на своите състезания и решението беше потвърдено от Спортния арбитражен съд.

Световната футболна централа вече се противопостави на призивите на ирански фен групи да спре националния отбор на фона на вълненията в страната от средата на септември по време на национално потушаване на уличните протести в подкрепа на правата на жените.

Ирански футболисти, включително някои членове на националния отбор, които се очаква да бъдат избрани за Световното първенство, подкрепиха протестите в социалните медии и с жестове по време на мачове, включително носене на черни ленти и без изразяване на радост след отбелязване на голове.