Кристиано Роналдо призна, че е обмислял да прекрати футболната си кариера през 2018 година. Причината е била…Лионел Меси. В своята биография, написана от журналисти Тиери Маршан, португалецът разкри, че си е дал дума да се откаже, ако през 2018 г. Меси спечели “Златната топка”. В същата година Кристиано премина в Ювентус.

"Лесно е да стоиш в своя балон и да не напускаш зоната си на комфорт, когато печелиш. Аз реших да рискувам и да отида в Торино, да сменя клуба, лигата, футболната култура. Поставих се в опасна ситуация. Това бе риск, който съм убеден, че ми коства "Златната топка". Не съжалявам за нищо, но тогава си мислех, че ако Меси спечели "Златната топка" за тази година, ще се откажа от футбола", призна Роналдо.

През тази година Роналдо спечели Шампионската лига с Реал Мадрид и беше считан за фаворит за “Златната топка”. Лука Модрич обаче направи страхотно Световно първенство и в крайна сметка спечели най-ценния индивидуален приз.

Самият Меси спечели отличието два пъти след това през 2019 и 2021 година, като така изпревари Кристиано в директния спор помежду им със 7 трофея, срещу 5 на португалеца.