Полуфиналистът от риалити шоуто "Игри на волята" Георги Петков, познат най-вече като Гого, е загърбил сериозна кариера във футбола, преди да стане световен шампион по калистеника. Оказа се, че Гого е тренирал в школи на Еспаньол и Барселона и е показвал значителни заложби. Имал е сериозно бъдеще и в леката атлетика.

"Още от малък обичах футбола и исках да се запиша в Сливен, но тогава нямахме средства. След това майка ми отиде в Испания и когато аз отидох при нея, ме записа в школа на Еспаньол. Развивах се доста прилично. Между 10 и 13 години бях там. След това качих нивото и отидох в школа на Барселона - не "Ла Масия", но все пак школа на Барселона. И там играх една година и бях наистина много добър. Последната година от 14 до 15 години започнах да тренирам калистеника, а освен това се записах и в един друг отбор в курортен град. В Еспаньол бях започнал вратар, след това десен халф, след това нападател и накрая покривах целия десен фланг", каза Гого, който гостува в подкаста "Фактор".

"Винаги съм бил много добър в бягането. Даже учителката ми по фуизкултура в Испания ме препоръча на отбора по лека атлетика. И бях започнал да се състезавам дори. Тренирах пет пъти в седмицата и уикенда мачове или състезания по бягане. Най-доброто ми постижение беше 8-мо място в Каталуня в багането на 8 км. Но всичко това ме изцеждаше прекалено много и издържах само 6 месеца", добави той.

През 2015 година Георги Петков става световен шампион по калистеника в Бахрейн, а на следващото първенство на планетата печели сребърен медал.

"Виждам, че калистениката се развива доста сериозно в България. Паркур, гимнастика, брейк денс - всички тези спортове, в които трябва да вложиш упражнение със собствено тегло, са като подраздел на калистениката. Можем да кажем така - калистениката е в основата. Самото име на този спорт идва от гръцките думи - kállos и sthenos . Което означава красиво тяло - физическо и психическо. Тоест - връзката между тялото и мозъка. Да можеш да правиш съзнателни движения. Например - мърдаш си ръката и това е съзнателно движение. А когато сърцето ти бие, пак има движение, но това е несъзнателно. За да живеем, то трябва да се движи", каза още Гого.