Преди Пеле „10“ беше просто число“, написа Неймар, бразилската звезда на Пари Сен Жермен, в Инстаграм. „Но това красиво изречение е непълно. Бих казал, че преди Пеле футболът беше просто спорт. Той превърна футбола в изкуство, в забавление... Футболът и Бразилия придобиха статус благодарение на Краля. Той си отиде, но магията му ще остане. Пеле е ВЕЧЕН!"

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NJ ?? (@neymarjr)

Бившият носител на Световната купа в Англия Джеф Хърст играе срещу Пеле на Световното първенство през 1970 година. Бразилия печели мач от груповата фаза между страните с 1-0 и Хърст оцени бразилеца като най-добрия, срещу когото някога се е изправял. „Имам толкова много спомени за Пеле, без съмнение най-добрият футболист, срещу когото съм играл (с Боби Мур, който е най-добрият футболист, с когото съм играл заедно)“, туитира Хърст, който беше първият човек, отбелязал хеттрик на финал на Световно първенство при победата на Англия срещу Западна Германия през 1966 година.

„За мен Пеле си остава най-великият за всички времена и бях горд да бъда на терена с него. RIP Пеле и благодаря ти.“

Английската футболна асоциация, която освети арката на Уембли в бразилските зелено-жълти цветове в знак на почит към Пеле,заяви: "Неговият уникален талант озари играта и вдъхнови футбола".

Присъединявайки се към емоционалната почит, нападателят на Барселона и Полша Робърт Левандовски написа във Фейсбук: „Раят има нова звезда, тъй като светът на футбола загуби герой“.

Дидие Дешан, носител на Световната купа като играч и впоследствие като треньор на Франция, изтъкна, че Пеле е имал "вдъхновени мечти". "Със смъртта на Пеле футболът загуби една от най-красивите си легенди, ако не и най-красивата. Както всички легенди, Кралят изглеждаше безсмъртен", каза Дешан.

Пеле беше пионер през цялата си удивителна кариера, помагайки за популяризирането на футбола в САЩ, когато се присъедини към „Ню Йорк Космос”. „През трите сезона с „Космос” Пеле помогна за трансформирането на вътрешния пейзаж на футболния спорт. Там, където някога имаше бейзболни диаманти, сега имаше и футболни игрища“, се казва в изявление на „Космос”. „Името на Пеле завинаги ще бъде синоним на спортно изкуство и гений. Неговото трайно влияние върху футболния спорт е неоценимо.“