По повод кончината на бразилската футболна легенда Пеле, смятан за най-великия футболист на всички времена, спортната редакцията на Франс прес подбра най-добрите му цитати.

"Хората спорят между Пеле и Марадона. Ди Стефано е най-добрият, много по-завършен" - през 2009 г. Пеле прекрати вечния дебат за това кой е най-великият, като помаза сънародника на Марадона и легендата на Реал Мадрид Алфредо ди Стефано.

„Роден съм да играя футбол, както Бетовен е роден да пише музика, а Микеланджело – да рисува“ - Пеле пред Fifa.com

"Всяко дете по света, което играе футбол, иска да бъде Пеле. Нося голяма отговорност да му покажа не само как да бъде като футболист, но как да бъде като мъж" -- Пеле пред Sports Illustrated през 1999 г. за бремето на славата.

„Мисля, че беше много подобно. Емоцията беше почти същата. Когато Бразилия загуби, изглеждаше, че нещо умря, страната умря – същото, което се случи с Кенеди. Бях на 9 години. Това беше първият път, когато видях баща ми да плаче" -- Пеле през 2014 г. за поражението на Бразилия на финала на Световното първенство през 1950 г.

"Дузпата е страхлив начин да се вкара гол." - в „Пеле: Автобиографията“.

„Всичко на земята е игра. Преходно нещо. Всички завършваме мъртви. Всички завършваме еднакво, нали?“ -- Пеле през 1977 г.

"Когато той направи това, от устата на мъртвия потече кръв. Лекарят изпусна ръката и аз се обърнах, прилоша ми. Дълго време след това се събуждах през нощта с викове." – през 2012 г Пеле разказа пред GQ за повратния момент, когато се натъкна на мъртъв пилот на планер, което сложи край на мечтите му да стане пилот.

„Вкарал съм над хиляда гола в живота си, но това, за което хората винаги говорят с мен, е за онзи, който не успях да отбележа“ -- Пеле за изключителното спасяване на английския вратар Гордън Бенкс в мача от Световното първенство през 1970 г в Мексико.

„Всичко добро, го прави Пеле. Лошото (го прави) Едсон (собственото ми име) “ -- Пеле пред списание Time през 2014 г. защо се е наричал Пеле.

"Пеле не умира. Пеле никога няма да умре. Пеле ще продължи вечно. Но Едсон е нормален човек, който ще умре един ден, а хората забравят това " -- Пеле за футболното безсмъртие и човешката смъртност пред The Guardian през 2003 година.