Какво е общото между Леонардо да Винчи и Кристиано Роналдо? И двамата принадлеждат на кралското семейство на Саудитска Арабия.

37-годишният шейх Мохамед бил Салман плати 420 милиона евро за картината „Салватор Мунди“. Светът на изкуството не познава друга творба, закупена на подобна стойност. А произведението е на 520 години. Сега Мохамед Бин Салман притежава и своя връстник Кристиано Роналдо. След звездните си престои в „Манчестър Юнайтед“, „Реал“ и „Ювентус“ португалецът отива в пустинята. „Искам да опитам ново първенство в нов свят“, каза Роналдо.

Никой не му повярва! Цяла есен дразнеше „Олд Трафорд“ с желанието си да играе в Шампионската лига. А накрая ще участва в тим, в който дори почти никоя държава не дава по телевизията. Роналдо ще прибира по 200 милиона евро на сезон. До края на договора му за две години и половина – половин милиард! Според медии в Саудитска Арабия държавното управление ще помогне във финансирането. И това породи напрежение – бразилският халф Жоузеф Соуса, който разкритикува публично министъра на спорта в страната. Според настоящия футболист на „Бешикташ“, част от клубовете имат задължения към ФИФА, които стоят непогасени. Соуса бе част от „Ал-Ахли“ между 2018 и 2020 година.

Къде ще играе Роналдо? Няма вече огромни стадиони като „Сантяго Бербанеу“ и „Олд Трафорд“. Арената „Мрсол Парк“ събира само 25 000 души и рядко се пълни дори наполовина. На дербитата идват средно по 8000. През този сезон „Ал Насър“ дори не се класира за азиатската Шампионска лига. Най-известният футболист в състава е Луис Густаво, събрал слава в „Байерн“. А критиците на португалеца припомниха негово интервю от 2015 година, в което той твърди, че в края на кариерата си ще покаже достойнство и няма да се продаде за пари в първенства като тези в САЩ и Дубай. 

Сега Роналдо се погрижи да покаже кой е новият шеф. Заради него клубът вероятно ще изгони узбекистанския национал Джалолидин Машарипов, защото отказа да отсъпи фланелката с №7. Роналдо притежава марката CR7 и седмицата е част от договора. Ако иска да остане в Рияд, Машарипов трябва да приеме алтернативния №77.

А колко време ще се задържи треньорът Руди Гарсия?. На първата пресконференция след обявяването на трансфера на Роналдо наставникът опита да се пошегува: „Първо исках да доведа Лео Меси директно от Доха!“

Първият мач  новата ера на „Ал Насър“ е на 5 януари – от саудитското първенство срещу „Ал-Та’е“. Не е сигурно обаче дали Роналдо ще бъде част от състава.

 

Материал на "Труд"