Бившият италиански национал Джанлука Виали си отиде от този свят на 58-годишна възраст след дълга битка с тежко заболяване.

Бившият нападател на Сампдория, Ювентус, Челси и Италия се бори от години с рак на панкреаса. Преди няколко дни Виали обяви, че се оттегля временно от поста шеф на делегацията на националния отбор на Италия.

Виали се бори с проблема пет години. Първоначално лечението работеше добре и той се завърна към работата и бе част от тима на Манчини, който спечели Евро 2020. 

Виали е роден на 9 юли 1964 г. в Кремона. Първият му отбор е Кремонезе, играе още за Сампдория, където печели титлата заедно с Роберто Манчини, Ювентус и Челси, където е също и играещ треньор.

Виали има 59 мача за италианския национален отбор и спечели Шампионската лига с Ювентус, преди да се присъедини към Челси през 1996 година и да стане играещ-мениджър през 1998 година.

Той премина в Ювентус през 1992 година за тогавашния рекорден трансфер от 12 милиона паунда, след като спечели титлата в Серия А и Купата на носителите на национални купи през осем сезона със Сампдория.

Виали беше първият италианец, тренирал отбор от Висшата лига, поемайки поста в Челси от уволнения Рууд Гулит и поведе "сините" до триумф в Купата на лигата, Купата на носителите на купи и Суперкупата на УЕФА.

Той също така изведе Челси до победа във финала за ФА Къп през 2000 година и Чарити Шийлд, но беше уволнен в началото на следващия сезон след слаб старт.

Нападателят също имаше и кратък период в Уотфорд, тогава във второто ниво Чемпиъншип.