Невероятен екстаз по трибуните предизвика първия дуел на арабска земя между звездите на световния футбол, белязали една епоха - Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Двамата се изправиха един срещу друг в приятелския мач между ПСЖ и сборен отбор на звездите на Ал Хилал и Ал Насър, като това бе и неофициален дебют за португалеца със синьо - жълтата фланелка. 

 

 

Срещата завърши 5:4 за парижани. Това е първият мач, в който участваха Роналдо и Меси, след като Ювентус победи Барселона с 3-0 през декември 2020 г. Роналдо носи капитанската лента при дебюта си за тима от Саудитска Арабия. Възпитаниците на Кристоф Галтие разчитаха на обичайната си формация 4-3-3, докато тимът на звездите на Ал Насър и Ал Хилал избра схема 4-2-3-1. Стадион "Крал Фахд" в целия си блясък посрещна над 30000 фенове днес.

Лионел Меси отбеляза гол за европейския тим още в 3-ата минута. Неймар намери световния шампион отляво, който нахлу в наказателното поле. Вратарят на сборния арабски отбор Ал Оуаис се опита да затвори ъгъла, но не и преди Меси да успее да прокара топката покрай него и тя безпрепятствено да се търкулне зад голлинията.

 

 

В 34-ата минута обаче Кристиано изравни за 1:1 от дузпа. След спечелване на свободен удар от дясно, на около 35 метра от вратата, топката бе изпратена към Роналдо, който скочи високо в наказателното поле, за да се опита да я пресрещне. Той не успя, тъй като беше бутнат от стража на парижани Кейлор Навас, който искаше да удари топката. След известна суматоха между играчите и рефера последва преразглеждане на ситуацията и дузпа, която португалецът реализира.

 

 

След изравняването последваха още по-бурни събития до края на първата част, които въобще не подсказваха, че това е само приятелски мач. В 43-ата минута Мбапе изведе агресивния Маркиньос в наказателното поле, за да направи той резултата 2:1 за ПСЖ. Впечатляващото е, че минути преди това тимът остана с човек по-малко на терена, след като за грубо влизане отзад, реферът връчи червения картон на Бернат за фаул срещу излезлия на голова позиция Куелар. 

 

 

В 47-ата минута Неймар изпусна дузпа, след като сам падна след дуел с арабски защитник, а след ВАР бе отсъден 11-метров наказателен удар.

Само 2 минути след това обаче Роналдо вкара втория си гол в двубоя и резултатът стана 2:2.

След като топката бе изпратена отляво, португалецът с глава я прати покрай Навас, но тя в крайна сметка удари гредата и се върна, а звездата успя да се завърти на близката греда и да стреля с гръмотевични усилия, за да изравни, пише "Труд".

През второто полувреме Галтие смени 10 от своите, включително и Меси в 62-ата минута. Бившият съотборник на Роналдо в Реал Мадрид Серхио Рамос вкара за 3:2 в 54-ата минута, но радостта на френския тим траеше само 3 минути. Хюн Соо Янг изравни за 3:3. 

В 60-ата минута обаче Килиан Мбапе също се разписа и поведе ПСЖ напред отново, вкарвайки от дузпа. Само 60 секунди след това Кристиано Роналдо бе сменен. 

Без двете звезди на терена Уго Екитике имаше шанс също да запише името си на таблото, вкарвайки за 5:3, а Талиска, който ще е партньор на Кристиано в атаката на Ал Насър, оформи крайното 4:5. 

Преди срещата имаше спекулации, че Ал Хилал иска да привлече Лео Меси в Саудитска Арабия, когато договорът му с Пари Сен Жермен изтече в края на сезона. 

 

 

За двубоя бе продаден един от най-скъпите билети в света за футболен мач. General Entertainment Authority обяви благотворителен търг за специален билет с надпис „Отвъд въображението“ за шоуто.  Наддаването започна от 1 милион саудитски риала ($266 000) и търгът приключи в 23:30 ч. местно време (20:30 GMT) във вторник. След това Ал-Шейх обяви в Twitter, че печелившата оферта от 10 милиона риала (2,6 милиона долара) е дошла от Мушреф ал-Гамди. Бизнесмен от Саудитска Арабия спечели наддаването за билета „Отвъд въображението“, за да гледа най-новата глава от прочутото съперничество между Кристиано Роналдо и Лионел Меси. 

 

 

Лионел Меси се изправи срещу вечния си съперник Роналдо, печелейки 17-та победа, докато португалецът има 11 в преките им двубои. Девет пъти двубоите са завършвали наравно. Лео и Кристиано имат ои 23 попаденията в мачовете помежду си. 

 

 

За последно преди този двубой двамата играха един срещу друг на 8 декември 2020 г. в мач от Шампионска лига, когато Ювентус победи Барселона с 3:0 с два гола на Роналдо.