Руското издание sports.ru отбеляза тези дни, че българинът Христо Стоичков е първият кавалер на „Златната топка“, който е играл за саудитския Ал Насър. В това отношение той е много преди Кристиано Роналдо, който подписа с арабите в края на миналата година.

Порталът припомни много интересните разкази на Камата за това как е бил посрещнат в Ел Рияд и как е бил третиран от саудитския принц за краткия си престой там. Ето какво разказва родната легенда за престоя си в клуба през 1998 година.

Когато Стоичков се връща в ЦСКА, но с условието да бъде пуснат в Ал Насър за финала на азиатската Купа на Купите, родните журналисти го упрекват, че си е тръгнал от „червените“ точно преди Вечното дерби. Те го обвиняват, че е заменил дербито с Левски за парите на шейховете.

„Тези специалисти дори не знаеха, че контрактът с Ал Насър го подписах 2 месеца преди да се върна в ЦСКА. Не съм и помислял да се извинявам за нещо, за което не съм виновен. Няма какво да направя! Чакаше ме частен самолет, пратен от член на кралското семейство на Саудитска Арабия.

Този принц е основният футболен фен в семейството и не беше пропуснал нито един мой мач за Барса. Той беше собственик на Ал Насър и направи всичко, за да ме вземе. А на всичките ми молби отговаряше кратко: „Окей“.

Цяла седмица се къпех в злато и диаманти. Скъпите подаръци за мен, жена ми и децата ми.

Принцът така увлечено се хвалеше с красотите на градовете и семейния дворец, че сякаш бе забравил целта на посещението ми. И в един момент ме попита дали съм уморен и готов ли съм за мачовете. Аз отговорих: „Не се притеснявайте, Ваше Височество. Футболът не е поема, която мога да забравя“, е цитиран да разказва носителят на „Златната топка“ за 1994 година.

Нататък sports.ru пише, че преди полуфиналите с туркменския Копетдаг принцът обещава на автора на първия гол за Ал Насър най-новия модел „Мерцедес“, ако спечелят. В 5-ата минута българинът си спечелил дузпа и, вдъхновен от обещанието, избързва и стреля през центъра, като улучва вратаря в краката.

„През целия си живот съм провалил само няколко дузпи и една от тях ме лиши от „Мерц“. Бях разстроен, но все пак победихме с 2:1 и стигнахме до финала“, оплаква се Камата.

На 12 април 1998 г. той помага на Ал Насър да вземе Купата на Купите, като отбелязва победния гол срещу корейския Сувон във финала и връчи трофея на принца на Саудитска Арабия на церемонията по награждаването.

Самият той получава толкова много подаръци, че е трябвало да наеме камион, за да си ги прибере. И не всичко се хванало там, наложило се Христо да се извини и да откаже три камили.