Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди европейските клубове да не харчат безразсъдно за заплати на играчи и трансфери.

Доклад на УЕФА установи, че само 12 клуба са отговорни за две трети от общите загуби на стойност 1,9 милиарда евро, направени от 144 клуба, които отчетоха финансовите си резултати за 2022 година, пише ДПА.

Докладът на УЕФА, публикуван в петък, установи, че от 20-те клуба с най-големи приходи в Европа, които вече са предоставили своите финансови данни за 2022 години, 16 от тях са имали по-високи разходи за заплати в сравнение с периода преди или по време на Ковид-19 пандемията.

Пари Сен Жермен е похарчил впечатляващите 729 милиона евро за заплати на служителите през 2022 година. Френският клуб, който се споразумя за нов договор със звездата Килиан Мбапе миналата година и също така има в състава си световният шампион с Аржентина Лионел Меси, беше глобен миналия септември от УЕФА за нарушения на правилата за финансов феърплей.

Докладът установи, че заплатите на играчите са се увеличили средно с 16 процента в целия континент в сравнение с нивата преди пандемията, като оперативните разходи са се увеличили с 11 процента в съответствие с инфлационния натиск в целия свят.

УЕФА въведе нови правила за финансова устойчивост, предназначени да гарантират, че клубовете харчат в рамките на възможностите си.