Женският национален отбор на Канада по футбол ще стачкува в преследване на равно заплащане с мъжете и подобрено финансиране за техния спорт. Футболистките излязоха с официална позиция, разкритикувайки "продължаващата неспособност за подкрепа на националните отбори" от Канада Сокър - Международната футболна федерация на страната.

"От този момент нататък няма да участваме в нито едно събитие на Канада Сокър, докато този проблем не бъде разрешен - без значение дали става въпрос за тренировка или официален мач. Това е много трудно решение за един спортист, който иска да участва и да представлява Канада, но чашата преля", сподели капитанът на жените Кристин Синклер. Канада, който трябва да играе със САЩ в ШиБилийвс Къп в края на февруари, е шести в световната ранглиста и стана олимпийски шампион в Токио.

"Искаме незабавна промяна. Очакваме и заслужаваме нищо по-малко от това да бъдем третирани еднакво и справедливо, а нашата програма и подготовка за Световното първенство да бъдат пълноценно финансирани. Разочаровани сме и, още веднъж, дълбоко унижени от Канада Сокър", се казва в изявление от Асоциацията на канадските играчи (КСПА).

Мъжкият тим на "кленовите листа" заяви, че "искрено подкрепя" техните колежки, като миналата година бяха въвлечени в спор относно наградния фонд от Световното първенство в Катар. "Намираме се в ключов момент от историята за футбола в Канада. Това е възможност, която идва вероятно веднъж в живота за развитие на спорта в Канада, и настоящото ръководство на Канада Сокър поставя тази възможнот под риск", казаха мъжете.