С гол на 18-годишния уругвайски нападател Алваро Родригес Реал Мадрид се измъкна от загуба срещу градския съперник Атлетико.

Дербито от 23-ия кръг на Ла Лига завърши 1:1, като всичко най-интересно на "Сантяго Бернабеу" се случи след почивката.

В средата на второто полувреме Анхел Кореа беше изгонен с директен червен картон, но това не попречи на Хосе Мария Хименес да открия резултата малко по-късно.

Карло Анчелоти хвърли цялата си огнева мощ на терена и в 85-ата минута Родригес с глава спаси "Кралете" от загуба в столичния сблъсък. Това беше едва втори мач за младока за Реал, като в предния се отчете с асистенция при успеха с 2:0 над Осасуна.

Но титлата се превръща в мираж за шампиона на Европа, след като Барселона има 7 точки аванс на върха и мач по-малко, утре каталунците гостуват на Алмерия, който се намира в зоната на изпадащите. Атлетико остава на 4-то място с 42 т.

В следващия кръг "белите" имат тежко гостуване на Бетис, докато "дюшекчиите" приемат Севиля.


Карло Анчелоти не изневери на обичайната си схема 4-3-3, като Марко Асенсио зае мястото на контузилия се Родриго и игра в предни позиции, редом до Карим Бензема и Винисиус Жиниор. Тони Кроос се завърна в стартовия състав след леки здравословни проблеми. До него в центъра на терена действаха Дани Себайос и Федерико Валверде, докато Лука Модрич и Едуардо Камавинга останаха резерви. 

Диего Симеоне направи няколко промени в сравнение с победата над Атлетик Билбао миналия кръг. Стефан Савич партнираше на Марио Ермосо в центъра на отбраната, а Пабло Бариос смени Родриго де Пол. Яник Ферейра-Караско и Антоан Гризман поведоха атаката, Саул Нигес действа по лявото крило. Взетият през януари от Барселона Мемфис Депай остана на пейката, там бяха още Анхел Кореа и юношата на "белите" Алваро Мората.

Двата отбора влязоха в добра форма в дербито. "Кралете" бяха в серия от 5 поредни победи във всички турнири, последната с 5:2 над Ливърпул насред "Анфийлд" в първи 1/8-финален мач от Шампионска лига. Хората на Чоло Симеоне спечелиха 3 от последните си 4 срещи в Ла Лига, плюс едно равенство.

Напрежението беше в Реал, който нямаше право на грешка, защото изоставаше с 8 точки от лидера Барселона преди мача. Но "Кралете" спечелиха последните си 3 домакинства срещу "дюшекчиите" без допуснат гол – 2:0, 2:0 и 1:0. Въобще, Атлетико влезе в сблъсъка в серия от 6 поредни двубоя, в които не е надделявал в дома на градския съперник в първенството – трите загуби, предшествани от 3 равенства.

Първите минути оправдаха очакванията за малко голови възможности, но с бърз футбол, съчетан с голямо тактически надлъгване между двама от най-добрите треньори в Европа. Още в самото начало Антонио Рюдигер засече от корнер в аут, малко по-късно Ян Облак спаси хубав удар на Марко Асенсио. После Карим Бензема стреля в аут от добра позиция.

Шут на Винисиу Жуниор беше блокиран, а Бензема отново не уцели вратата, този път с глава. В средата на полувремето и Атлетико показа зъби. Разсичащ пас между защитата изведе Яник Ферейра-Караско, който насочи топката към долния ъгъл, но Тибо Куртоа изби. 

После Атлетико се защитаваше добре, като Ферейра-Карско и Маркос Йоренте действаха като халф-бекове, а в схемата на Симеоне нямаше чист централен нападател и тази роля изпълняваше Антоан Гризман. Но френската звезда имаше тихо първо полувреме, а от другата страна неточните удари на "белите" продължиха да следват един след друг. За първото полувреме, в което гол не падна, Реал имаше 7 удара, от които само два към Облак.

След почивката головите положения бяха още по-малко, а след малко повече от час игра Атлетико създаде най-голямата си опасност. Ферейра-Карасо намери Гризман, който засече от движение, но на сантиметри от дясната греда. Карло Анчелоти веднага предприе мерки и направи тройна смяна. В игра се появиха Лука Модрид, Едуардо Камавинга и Орелиан Чуамени. Те смениха съответно Марко Асенсио, Тони Кроос и Дани Себайос.

Така Реал заигра с изцяло нова халфова линия, след като Валверде премина в предни позиции и интересните в дербито моменти започнаха. Секунди по-късно гостите останаха с човек по-малко на терена. Появилият се на почивката Анхел Кореа удари без топка Рюдигер и получи директен червен картон.

Но в 78-ата минута Атлетико поведе! Хосе Мария Хименес се измъкна, за да засече топката от свободния удар, изпълнен от Гризман, и я заби мощно с глава от точката на дузпата ниско в десния ъгъл за 1:0! Реал веднага се хвърли в атаки и Облак спаси удари на Чуамени и Камавинга. 

Но в 85-ата минута Реал изравни. Модрич центрира от корнер и току-що появилият се на терена 18-годишен нападател Алваро Родригес засече с глава за 1:1! Но до края не падна нов гол и дербито завърши без победител.

Реал Мадрид – Атлетико Мадрид 1:1

Голмайстори: 0:1 Хименес (78), 1:1 Родригес (85)

Реал: Куртоа; Карвахал (83-Васкес), Милитао, Рюдигер, Начо (77-Родригес); Себайос, Кроос, Валверде; Асенсио, Бензема, Винисиус
Треньор: Карло Анчелоти 

Атлетико: Облак; Молина, Савич, Ермосо, Рейнилдо (23-Хименес); Йоренте (57-Льомар), Бариос (46-Кореа), Коке (76-Витсел), Саул (76-Мората); Гризман, Караско
Треньор: Диего Симеоне

Мадрид, ст.: "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Хесус Хил Мансано
Жълти картони: Милитао, Модрич (Реал); Коке, Йоренте (Атлетико)
Червен картон: Кореа 64‘ (Атлетико)

Снимка: БГНЕС