Мегазвездата на световния футбол Лионел Меси спечели наградата за най-добър футболист за 2022-а година FIFA The Best. Това се случи на изискана церемония във френската столица Париж.

Меси заслужи приза в конкуренцията на съотборника си в Пари Сен Жермен Килиан Мбапе и голмайстора на Реал Мадрид Карим Бензема. Последният не присъства на награждаването. Реал Мадрид бойкотира наградите на ФИФА. Нито един от футболистите на "белия балет", които имаха шанс да спечелят някой от призовете, не присъства на церемонията.

35-годишният Лео получи наградата за трети път след 2009 г. и 2019 г., наследявайки полския нападател Роберт Левандовски, който спечели през 2020 г. и 2021 г. Меси е вдигал и 7 пъти над главата си "Златната топка" – трофеят за най-добър играч в света, който в определени периоди се връчваше съвместно от списание Франс Футбол и ФИФА.

Аржентинският гений изведе страната си до Световната титла в Катар в края на 2022 година. Гениалният номер 10 вкара седем гола – включително в онази незабравима финална победа над Франция, както и направи три асистенции по време на турнира.

"За мен е огромно удоволствие да съм тук, да съм номиниран с Килиан и Бензема. Това е специална вечер. Да спечеля наградата значи много и няма как да не благодаря на всички мои съотборници, на Скалони. Всеки един от тях заслужава тази награда, защото ми помогнаха да сбъдна мечтата си", заяви Меси.