Робиньо беше осъден на девет години затвор за изнасилване в Италия, след като обжалването му беше отхвърлено. В момента той е в Бразилия или по-скоро така се смята. А именно Робиньо изчезна, след като беше разпореден арестът му.

Заедно с Робиньо осъден беше неговият приятел Рикардо Фалко, който през 2013 г. участва в груповото изнасилване на жена в миланския нощен клуб Sio Cafe. Робиньо беше осъден преди пет години, а след обжалването му процесът приключи едва през октомври миналата година.

Настоящата присъда е окончателна и вече не подлежи на обжалване, а според италианския наказателен кодекс изтърпяването на присъдата в затвора трябва да започне незабавно. Бразилия почти никога не екстрадира свои граждани, затова беше взето решение Робиньо да бъде на свобода, но да няма право да напуска границите на страната.

Адвокатът на изнасилената жена Якопо Ньоки каза тогава: „Клиентът ми не се интересува дали присъдата ще излежи в Бразилия или Италия. Важно е справедливостта да бъде въздадена и наказанието да бъде изпълнено в пълна степен.“

Робиньо не се интересуваше, така че веднага щом разбра, че може да бъде арестуван, той изчезна и въпросът е дали все още е в Бразилия.

Изнасилването, за което е обвинен бившата футболна звезда, е извършено през 2013 г. в известен нощен клуб в Милано, като в него са участвали общо шестима изнасилвачи, но само Робиньо и още един са осъдени.

Робиньо бил на рождения си ден със съпругата си и приятели, а жертвата ги познавала от преди и била с двама приятели. Когато приятелите си тръгнали, Робиньо завел жена си вкъщи и се върнал на партито, където той и приятелите му давали алкохол на жертвата, докато тя била „безсилна да им устои“.

В своя защита Робиньо твърди, че няма доказателства, че жертвата не се е съгласила на секс и че тя доброволно е употребила алкохол. Достоверността на думите му значително губи стойност, тъй като е известно, че през 2009 г., докато играеше за Манчестър Сити, Робиньо беше обвинен в изнасилване, но обвиненията бяха отхвърлени.

Робиньо започва кариерата си в Сантос, откъдето премина в Реал Мадрид, а по-късно в Манчестър Сити и Милан. През последните години той игра в Китай, Турция и Бразилия, а последният клуб, за който игра преди да се завърне в родния клуб, беше Башакшехир от Истанбул.