Без никаква конкуренция настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино е сигурен, че ще бъде преизбран на поста си на предстоящия конгрес в Руанда в четвъртък, след като от 2016 година е начело на международната футболна федерация, анализира агенция "Франс Прес".

Итало-швейцарецът ще спечели нов мандат от 4 години, за който той вече има грандиозни проекти.

Събрани в столицата на Руанда за 73-ия конгрес на ФИФА, делегатите на 211-е федерации-членки, имат ограничен избор. Те могат да преизберат с аплодисменти 52-годишния президент, който се състезава сам със себе си, както преди 4 години, или да отбележат неодобрението си, което би било символично.

Бившият доверен човек на Мишел Платини в УЕФА (2009-2016), който бе избран неочаквано за президент на ФИФА след съмнителната афера за плащане на пари, която измете с един замах трикратния носител на "Златната топка" Платини и бившия президент Сеп Блатер, е сигурен, че ще остане на позицията най-малко до 2027 година.

В момента ФИФА предвижда най-много три мандата по максимум 4 години и Инфантино вече подготвя терена, за да остане начело на институцията до 2031 година, като заяви в средата на декември, че е още "в първия си мандат", защото управлението му в периода 2016-2019 е било непълно.

Всички врати изглеждат отворени за юриста, който говори свободно шест езика и не отстъпва пред никакво препятствие. Той обяви преди Световното първенство в Катар, че "се чувства арабин, африканец, гей, с недъзи и като работник-мигрант", защото като дете е бил "дискриминиран" в Швейцария като италианец и червенокос.

Последният му мандат бе белязан от доста неясна реформа на трансферите - създаде се лиценз за агентите, както и се въведе таван на комисионните им. Одобри се отпуска по майчинство за всички професионални футболистки, както и се въведоха дисциплинарни процедури за жертвите на сексуално насилие.

Той може да се похвали и със солиден финансов бюджет - 18% вдигане на приходите и 45% увеличение на спестяванията за цикъла 2019-2022 в сравнение с предишния мандат. Това позволява на ФИФА да увеличи още помощите за конфедерациите и федерациите.

За да се превърне футболът в "наистина световен", докато европейските клубове държат големите таланти и богатства, организацията раздава същите субсидии на Тринидад и Тобаго, Сейнт Китс и Невис, Бермудските острови и на Папуа и Нова Гвинея, както на Бразилия, след като всяка федерация има само по един глас на изборния конгрес.

За да задоволи 35-е асоциации от Централна Америка, както и 54-е асоциации от Африка, Инфантино може да обещае провеждането на Световно първенство на всеки две години, което да изправи на нокти цяла Европа, но след това да се откаже от идеята. Или да забрани на няколко национални отбора да носят капитанската лента One Love на Мондиала в Катар, за да изразят подкрепата си за хората от LGBTI общността.

Норвежката федерация обеща да внесе в четвъртък единствената спорна точка на конгреса, като ще запише в дневния ред дискусия за "обезщетения в случаи на нарушения на човешките права", свързани със състезанията на ФИФА, след като институцията отказва от месеци насам да обезщети семействата на загинали или ранени работници по време на строежа на стадионите в Катар.

Европейците не успяха да се разберат и да предложат единна кандидатура за конкурент на Инфантино, а минаването на следващото Световно първенство в САЩ, Канада и Мексико във формат от 32 на 48 отбора вече е утвърдено.

Още по-смело - ФИФА реши на 16 декември да промени Световното клубно първенство от годишен турнир със седем отбора в надпревара от 32 отбора, която ще се провежда веднъж нта 4 години от лятото на 2025 година. Това е проект на президента, който се опитва да прокара от години, за да бъде конкурентен на лъскавата Шампионска лига на УЕФА.

Тази инициатива обаче може да разбуни духовете във футбола. Международният форум, който обединява около 40 първенства, вече обвини ФИФА в "еднолични решения", тъй като календарът вече е свръх натоварен и заплашва здравето на футболистите, крехкия баланс между клубовете и финансовата устойчивост на националните първенства.