Спечелването на световната купа е най-скъпият спомен във футболната кариера на бившия германски национал Месут Йозил, разкри самият той за вестник "Марка". Халфът добави, че не желае да бъде въвличан в повече скандали с германската федерация, която изигра сериозна роля при оттеглянето му от международния футбол.

В посланието си от сряда, с което прекрати публично кариерата си, Йозил спомена всичките си бивши клубове, но не и националния отбор. Той има 92 мача на международно ниво между 2009 и 2018. Халфът се оттегли след световните финали в Русия, след като бе остро критикуван заради снимка с турския президент Реджеп Ердоган.

Самият Йозил обвини федерацията на Германия в расизъм. "Не желая да наливам още масло в огъня. В крайна сметка аз и федерацията имахме различия и заради това напуснах националния отбор след края на световното първенство през 2018", заяви Йозил в интервюто си за испанското издание.

"Преди няколко седмици се видях с Йоги Льов в Щутгарт и всичко между нас е наред. С него никога не съм имал лични проблеми и заедно постигнахме много успехи. Навремето просто ми бе нужно да се дистанцирам от всичко, свързано с националния отбор".

Йозил заяви, че победата над Аржентина във финала на Мондиал 2014 е най-скъпият му спомен. "В кариерата ми съм печелил много големи победи, но това бе нещо неповторимо", каза още той.

"По време на празненствата след победата нито един от нас не осъзнаваше какво всъщност сме постигнали. Тази вечер в Рио беше абсолютно най-прекрасната във футболната ми кариера. Дори и сега настръхвам, щом си спомням. Страхотен спомен".