Европейската футболна федерация (УЕФА) ще обсъжда възможното изключване на Беларус от състезанията под нейната егида, както и от квалификациите за Евро 2024 на събранието на Изпълнителния си комитет на 4 април, обяви в петък германската държавна телевизия ARD.

"От дълго време УЕФА има намерение да обсъди ситуацията на Беларус и това ще стане на следващия изпълнителен комитет", обясни президентът Александър Чеферин в обръщение, изпратено до 100 депутати от Европейския парламент.

Това е отговор на въпрос на полския евродепутат Томаш Франковски, който е член на комисията по култура на Европейския парламент.

Стотина евродепутати от всички полотически партии поискаха от УЕФА в средата на март да изключи Беларус от международните състезания заради връзките си с Русия и ситуацията с човешките права в страната. "УЕФА наблюдава притеснителните процеси, за които говорите в писмото си", отговори тогава словенецът Чеферин.

Вътрешният министър на Германия Нанси Фезер още през септември 2022 година поиска изключването на Беларус от УЕФА, като Германия организира следващото Европейско първенство (14 юни-14 юли 2024).

Тимът на Беларус играе в събота срещу Швейцария в Нови Сад (Сърбия) първия си мач от европейските квалификации.

Русия вече бе изключена от състезанията на УЕФА заради нахлуването на армията на страната в Украйна на 24 февруари 2022 година.