Франция разби с 4:0 Нидерландия на старта на евроквалификациите в Група B. Световният вицешампион разпердушини осакатения състав на „лалетата“ до 21-ата минута на двубоя на „Стад дьо Франс“, когато вече водеше с 3:0 и вгорчи повторния дебют на Роналд Куман начело на „оранжевите“. В добавеното време на срещата Мемфис Депай профука дузпа за гостите.

Окрилените домакини набързо предрешиха крайния изход от мача, след като в рамките на 19 минути принудиха Силесен да вади топката от мрежата си на 3 пъти. Антоан Гризман откри резултата още във 2-ата минута, Дайот Упамекано удвои в 8-ата минута, а новият капитан на тима Килиан Мбапе изригна с две попадения. Той първо даде даде класическо измерение на преднината в 21-ата минута и фиксира крайния резултат в 88-ата минута.

Гостите излязоха за сблъсъка с доста осакатен състав, след като на Куман му се наложи да се лиши от услугите на половин дузина футболисти за сблъсъка с „петлите“. Петима пипнаха вирус –Коди Гакпо, Матайс де Лийх, Свен Ботман, вратарят Барт Фербруген и Джои Феерман, а Френки де Йонг отпадна от сметките заради контузия.

Хората на Дидие Дешан си свършиха работа, демонстрирайки изключителна ефективност, като пропиляха и още изгодни положения, които щяха да направят унижението на Нидерландия още по-сериозно. Гостите също профукаха няколко добри ситуации.

Така Франция започна похода си с към Евро 2024 с категоричен успех над основния си опонент в групата и излезе на първото място с 3 точки. Гърция също започна кампанията с победа, надделявайки с 3:0 при визитата на Гибралтар.

Домакините започнаха мача във вихрено темпо. Още във 2-ата минута те откриха резултата. Гризман отне топката от Тейлър, след което продължи към Коло Муани, който подаде на Мбапе, а той върна кълбото към звездата на Атлетико Мадрид, за да я прати в мрежата – 1:0.

„Лалетата“ още не се бяха окопитили, когато преднината на французите бе удвоена в 8-ата минута не без помощта и на вратаря Яспер Силесен. Гризман центрира от фал, стражът не се намеси по-най-добрия начин и Дайот Упамекано промуши топката през краката му за 2:0.

Все пак хората на Роналд Куман се опитаха да овладеят инициативата на терена и да се върнат в мача, въпреки огромните проблеми в състава им и лошото начало.

Вместо това обаче в 21-ата минута Чуамени изведе Килиан Мбапе сам срещу Силесен и суперзвездата на ПСЖ нямаше как да сгреши – 3:0.

В 33-ата минута Мемфис Депай имаше възможност да върне гостите в мача, но стреля покрай вратата на Менян. До почивката не паднаха повече попадения.

След антракта Мбапе пробва рефлекса на Силесен, който улови шута му от дъгата на пеналта. В 59-ата минута „лалетата“ едва не вкараха след тупалка на Депай от фал, но късметът помогна на Менян да се справи.

Разгромът можеше да стане още по-голям, но Мбапе не успя да преодолее Силесен в 78-ата минута. Резервата Муса Диаби прати топката в мрежата на гостите в 86-ата минута, но попадението му бе отменено заради засада.

Мбапе обаче не беше казал последната си дума. Килиан оформи крайния резултат в 88-ата минута след пробив и удар от границата на наказателното поле в левия ъгъл на Силесен – 4:0.   

В 4-ата минута на  добавеното време на мача се откри златна възможност за почетно попадение за Нидерландия. Упамекано игра с ръка пеналта и съдията Маурицио Мариани даде дузпа. Мемфис Депай се нагърби с отговорността, но Менян спаси удара му от бялата точка. 

Така Франция показа страховито лице, а Нидерландия продължи негативната си серия при гостувания на "петлите". Завърналият се начело на тима Роналд Куман ще има задачата да вдигне бързо възпитаниците си след краха, за да нямат проблеми да си завоюват място на шампионата на Стария континент в Германия.    

Франция – Нидерландия 4:0

Голмайстори: 1:0 – Антоан Гризман (2) , 2:0 – Дайот  Упамекано (8) , 4:0 – Килиан Мбапе (21, 88)

Франция: Менян, Кунде, Конате, Упамекано, Тео Ернандес, Чуамени, Рабио, Коман, Гризман, Коло Муани, Мбапе

Нидерландия: Силесен, Тимбер, Геертрюда, Ван Дайк, Аке, Де Роон, Вайндалдум, Тейлър, Бергхаус, Депай, Симонс