ФИФА обяви, че е отнела домакинството от Индонезия на тазгодишното издание на Световното първенство по футбол до 20 г. заради политическото напрежение, възникнало заради участието на Израел.

„Нов домакин ще бъде оповестен възможно най-скоро, като датите за турнира остават към момента без промяна“, се казва в изявление на Международната футболна централа.

Петъчният жребий за надпреварата между 20 май – 11 юни бе отменен от ФИФА заради протестите във връзка с участието на Израел в съревнованието с 24 тима. В своето изявление, Международната централа заяви, че Индонезия няма да бъде вече домакин на турнира „поради настоящите обстоятелства“, без да дава конкретни причини.

Индонезия и Израел нямат официални диплиматически взаимоотношения, и подкрепата за палестинската кауза в най-населената с мюсюлмани държава в света е голяма, което подхранва местната опозиция срещу приемането на израелския тим.

Индонезийски официални лица заявиха, че призивът на губернатора на Бали Израел да бъде изхвърлен от турнира заради политиката му спрямо палестинците стои вероятно зад отмяната на жребия. Около 100 консервативни мюсюлмански демонстранти също маршируваха в столицата Джакарта този месец в знак на протест срещу включването на Израел.