Реконструкцията на стадион „Българска армия“ трябва да продължи 18 месеца. Това е срокът, залегнал в идейния проект на ЦСКА, пише „Тема Спорт“. Както е известно, преди 10 дни от клуба запознаха с него държавата.

Това се случи на среща между спортния министър Весела Лечева, Данаил Ганчев, изпълнителния директор на „Спортни имоти Българска Армия“ АД Данаил Димов и представители на ИПА – архитектурното бюро, отговорно за проекта. Бяха показани технически детайли и визуална презентация на съоръжението, а проектът бе приет изключително позитивно от представителите на държавата.

Припомняме, че в понеделник, 24 април, ЦСКА ще презентира плана си за реконструкция на „Армията“ и пред обществеността. За целта е организирана специална пресконференция от 10:00 часа в БТА. „Ще ви запознаем с отдадения екип, който работи неуморно по създаването на бъдещия ни дом и ще получите още много интересна информация“, обявиха червените.

Новата „Българска армия“ ще представлява умалено копие на стадиона на Ференцварош „Групама Арена“ в Будапеща. Сериозна роля в неговото изграждане имаха от международния оператор SportFive, с който и ЦСКА до скоро си сътрудничеше. Въпреки че в началото на годината двете страни прекратиха съвместната си работа, червените продължават да следват първоначалния проект.

Съоръжението в Унгария е с капацитет 23 700 места и е било построено за едва 14 месеца. Новата „Армия“ пък ще е с 15 000 седящи и 3000 правостоящи места, а реалистичният срок за изграждането и е 18 месеца, заради по-специфичните правила в Борисовата градина.

Плановете на ЦСКА са нужните разрешителни да бъдат получени най-късно до началото на юли месец, когато да бъде направена и първата копка на стадиона. Тогава отборът ще се премести на „Васил Левски“, а завръщането на „Армията“ трябва да се осъществи през пролетта на 2025 година.