Арсенал направи чутовна издънка, след като се добра до равенството 3:3 при домакинството си на закъсалия Саутхямптън.

Гостите дръпнаха в резултата с 2:0, като точни бяха Карлос Алкарас в 1-та минута и Тио Уолкът (14), лондончани се върнаха в мача след попадение на Габриел Мартинели (20), но "светците" направиха 1:3 след гол на Дуйе Чалета-Цар (66).

В края на срещата Арсенал извади късмет и се добра до точката, след като на два пъти опъна мрежата чрез Мартин Йодегор (88) и Букайо Сака (90).

Така артилеристите дръпнаха с пет точки на Ман Сити в битката за титлата но "гражданите"  са с два мача по-малко и при успех в тях ще поведат в класирането.


„Светците“ откриха резултата на стадион „Емирейтс“ в 27-ата секунда след груба грешка на вратаря на „артилеристите“. Аарън Рамсдейл получи топката в наказателното си поле и потърси прострелно подаване по земя през центъра към Олександър Зинченко, което бе пресечено от Карлос Алкарас. Нападателят на гостите овладя и стреля фалцово от дъгата на наказателното поле, като топката се озова в долния десен ъгъл на вратата.

Четвърт час след началото на мача Саутхямптън удвои преднината си, когато голмайсторът Алкарас получи топката в половината на „топчиите“ и пусна извеждащо подаване по земя отдясно в пеналтерията на домакините към Тио Уолкът, който с изстрел от движение по земя се разписа в долния десен ъгъл на стража Рамсдейл.

Реакцията на Арсенал бе мигновена, като съставът на Микел Артета намали изоставането си в 20-ата минута. Букайо Сака получи топката по десния фланг, нахлу в наказателното поле на „светците“ и от аутлинията центрира към точката за изпълнение на дузпа, където Габриел Мартинели с удар от воле се разписа.

В 66-ата минута Дуйе Чалета-Цар смълча трибуните, след като опъна мрежата за 1:3. Арсенал върна едно попадение в 88-ата минута чрез капитана си в тази среща Мартин Йодегор, който стреля фалцово по диагонал отдясно от границата на пеналтерията на гостите, като топката тупна пред вратаря Гавин Базуну и влетя в долния десен ъгъл на вратата.

Минута по-късно „артилеристите“ стигнаха до изравняване, когато Букайо Сака се разписа след добавка на изстрел по земя на Рийс Нелсън.

Във втората минута на добавеното време Леандро Тросар уцели напречната греда. В 95-ата минута Рийс Нелсън стреля на сантиметри встрани от вратата. 

В класирането Арсенал е лидер с актив от 75 точки, на четири пункта пред шампиона Манчестър Сити, но „гражданите“ са с два мача по-малко от лондончани. Саутхемптън заема последното 20-о място с актив от 24 точки, на пункт зад предпоследния Лестър.

Арсенал - Саутхямпътин 3:3

АРСЕНАЛ: Рамсдейл; Уайт, Холдинг, Габриел, Зинченко; Йодегор, Партей, Виейра; Сака, Жезус, Мартинели

САУТХЯМПТЪН: Базуну; Уокър-Питърс, Беднарек, Бела-Кочап, Перо, Уолкът, Уорд-Праус, Лавия, Елиунуси; Алкарас, Армстронг