Огромно признание за титулярния вратар на Левски Пламен Андреев. Младокът бе поставен като номер 1 сред вратарите в света под 20 години с най-много натрупан опит в последната година от Международния център за спортни изследвания (CIES).

В него са включени общо 200 футболисти до 20-годишна възраст, играещи в 75 първенства по цял свят. Те са подредени по коефициент, изготвен по метода на капиталовия опит. За него се вземат предвид изиграните минути в официални мачове през последната година до днешна дата – 26.04, спортното ниво на мачовете, както и постигнатите резултати.

Андреев има калкулиран коефициент 2.60, което му отрежда и първата позиция при вратарите. След него се нареждат беларусинът Андрей Кудравец от БАТЕ Борисов (2.45), сърбинът Велко Илич от Бачка Топола (2.36), американецът Гейбриъл Слонина от Челси с 2.21 и др.

Иначе по отделните показатели Андреев е на второ място по изиграни минути за година (2730) след Андрей Кудравец (3150). Българинът е трети по коефициент за натрупан опит (39.1) след Кудравец (44.4) и Илич (43.3). Вратарят на Левски е на трето място и по отношение на възрастта със своите 18 години и 4 месеца към момента.

Най-млад сред обещаващите вратари е португалецът Гонсало Рибейро от Порто (17 г. и 3 месеца), следван от датчанина Тео Сандер от Олборг, който е с 1 месец по-млад от Андреев.

По-ниското качество и авторитет на българската Първа лига обаче изпращат капитана на сините доста назад по отношение на нивото на изиграните от него мачове – 9-о място с коефициент 59.6. Първи е руснакът Владислав Тороп от ЦСКА (Москва) със 78.8.

Забележителното е също така, че със своя общ коефициент Пламен Андреев попада и в Топ 20 на най-талантливите футболисти в света до 20 години изобщо. Той е на 16-о място. Лидер сред топ талантите на тази възраст е Гави от Барселона с коефициент 4.37, следван от Джуд Белингам от Борусия Дортмунд с 3.66. Третата позиция си разделят (с по 3.16) бразилецът Маркос Леонардо от Сантос и португалецът Антонио Силва от Бенфика.