Президентът на УЕФА Александър Чеферин говори за плановете за въвеждане на таван на заплатите в Европа.

„Изненадващо, всички са съгласни. Големи и малки клубове, правителствени отбори, клубове, притежавани от милиардери, всички са съгласни. В бъдеще трябва сериозно да помислим за тавана на заплатите. Ако бюджетите се развихрят, конкурентният баланс ще се превърне в проблем. Не става въпрос за собствениците, а за стойността на състезанието, защото ако пет клуба винаги печелят, тогава вече няма смисъл.

Но трябва да е колективен договор - всяка лига и УЕФА. Защото ако ние го направим, а други лиги не го направят, няма смисъл. Надявам се това да може да стане възможно най-скоро“, каза Чеферин пред ВВС.

Президентът на УЕФА отбеляза, че от 2024 г. ще има правило, според което ще е възможно да се харчат до 70 процента от приходите за заплати и трансфери.

„В момента сме стигнали до ново правило, което ще влезе в сила след 2024 г. Ще бъде възможно да се харчат до 70 процента от доходите за заплати и трансферни плащания. Но тази мярка не е достатъчна, защото 70 процента от приходите от пет милиарда са доста“, каза още Чеферин.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино говори за възможността за налагане на таван на заплатите във футбола през март.