Турският гранд Галатасарай, който върви към спечелване на шампионската титла в страната, започва работа по лятната си селекция, пишат медиите в южната ни съседка. Изненадващо име влезе в дневния ред на Галатасарай. Проведе се и първата среща за трансфера, пише вестник "Милиет".

Гаюc Макута, който играе в Боависта в Португалия и направи много успешен сезон, има ухажор от Турция. Интересът към конгоанския полузащитник, с когото много отбори от Европа са се свързали, за да коментират евентуален трансфер, сега е имал личен разговор с пратеници на най-успешния отбор от Турция", пише още изданието.

Но след като 7 години не е бил интересен за никой във Франция, RMC Sport заявява, че няколко френски отбори искат да добавят конгоанския полузащитник към състава си. Знае се, че неназован клуб от Англия и Лече от Италия са направили връзка с агентите на футболиста.

Той се присъедини към Боависта, които платиха за него на Брага 300 хиляди евро, след като впечатли и в България за отбора на Берое, където беше даден под наем. Тогава се говореше, че и старозагорци, и от Лудогорец, но нито един от двата тима не пожела да плати исканата сума от Брага.

25-годишният полузащитник, който се превърна в незаменимото име за треньора на Боависта Армандо Петит, е допринесъл с 1 гол и 6 асистенции в общо 34 мача досега. Роден в Бомонт, Франция, Макута редовно играе за националния отбор на Конго. Той излиза от супер-продуктивната школа на Льо Авър, след което обикаля в Република Ирландия и Арис (Солун), преди да бъде привлечен като свободен агент в скромния португалски Спортинг (Ковиля).