Хосеп Гуардиола бе избран за мениджър на сезона, съобщиха от пресслужбата на английската Висша лига.

Мениджърът на Манчестър Сити се пребори с конкуренцията на Микел Артета (Арсенал) и Унай Емери (Астън Вила), Марко Силва (Фулъм), Роберто де Дзерби (Брайтън) и Еди Хау (Нюкасъл), които също бяха номинирани.

Под ръководството на испанския специалист тимът от "гражданите" стана шампион предсрочно. За 52-годишния мениджър това е трета поредна и общо пета титла в последните шест сезона.

Освен това тази година тимът достигнаха до финалите в Шампионска лига и Купата на Англия.

Гуардиола печели отличието за №1 на сезона в Англия за четвърти път. Той вече е получавал тази награда през 2018, 2019 и 2021 г. По този начин Пеп се изравни с Дейвид Мойс, но изостава от легендарния мениджър на Манчестър Юнайтед - сър Алекс Фъргюсън, който е награждават общо пет пъти.

Венсан Компани от Бърнли и Стивън Шумахер от Плимут спечелиха наградите за мениджър на годината в Чемпиъншип и Лига 1, след като всеки от клубовете им натрупа по 101 точки по пътя към титлата в своята дивизия.

Мениджърът на Лейтън Ориент Ричи Уелънс пък е мениджър №1 на сезона във Втора лига, след като тимът му финишира на първо място.