Аржентинската футболна суперзвезда Лионел Меси напуска Европа в посока Северна Америка. Меси ще подпише с отбора от Мейджър Лийг Сокър в САЩ Интер Маями като свободен агент, а в сряда вечер обясни решението си в интервю пред двата най-големи каталунски вестника "Мундо Депортиво" и "Спорт" в Испания.

"Взех решение да отида в Маями. Не всичко е готово на 100 процента, взе още липсват някои неща. Бях решил, ако нещата с Барселона не проработят, да напусна Европа, да изляза малко от светлините на прожекторите и да помисля повече за семейството си. Дали двете година в Пари Сен Жермен се отразиха на решението ми? Може би да, защото не бях щастлив, не се наслаждавах, а това се отрази на семейството ми, пропуснах много от живота на децата ми в училище", заяви Меси.

"След като спечелих Световното първенство и нямаше как да се върна в Барселона, е време да отида в първенството на САЩ и да преживея футбола по различен начин, да се наслаждавам на ежедневието. Очевидно със същата отговорност и желание да побеждавам и винаги да правя всичко добре, но с повече спокойствие в съзнанието. Получих оферти от други европейски отбори, но дори не съм ги обмислял, защото единствената идея за Европа беше да се присъединя към Барселона. Когато сделката пропадна, исках да пробвам нещо различно", продължи аржентинецът.

"Наистина исках да се върна в Барселона, мечтаех за това, но не бях сигурен за това, което се случва, защото помнех добре август 2021 година. След всичко, което се случи преди две години, не искам да попадам отново в същата ситуация, да оставям бъдещето си в ръцете на някой друг... Исках да взема своето собствено решение, мислейки за семейството си. Бих искал да бъда близо до Барселона. Ще живея отново в този град, това вече е решено. Надявам се да помагам на клуба един ден, защото това е клубът, който обичам. Искам да благодаря на всички фенове на Барселона за цялата им подкрепа. Да, бих искал да се върна... Определено. Подкрепях Барселона през годината, аз съм фен. Щастлив съм, че спечелиха титлата. Говорих доста с Шави, обсъждахме нещата и често контактувахме. Не исках да казвам на децата си, че ще се върнем, а след това да се наложи да мълча", каза още легендата на каталунския гранд.

Попитан дали смята, че ръководството на Барселона е направило всичко възможно той да може да се върне, Лионел Меси отговори: "Не съм сигурен, честно казано. Знам само това, което Шави ми каза. Сигурен съм, че има хора в клуба, които не искат да се връщам в Барселона. Чух информациите, че от Ла Лига са дали зелена светлина, но истината е, че много, много неща все още липсваха, за да се осъществи връщането ми. Ако беше въпрос на пари, щях да отида в Саудитска Арабия или другаде. Истината е, че моето финално рещение да отида другаде не е заради парите. Не исках да бъда отговорен за продажбата на футболисти или намаляването на заплати. Бях уморен. С Барселона дори не сме обсъждали заплатата. Изпратиха ми предложение, но то не беше официално, писмено и подписано "

"Бих искал да мога да кажа "довиждане" на феновете на Барселона като Иниеста, Бускетс, Жорди Алба, Шави... затова бях много щастлив, когато чувах как феновете скандират името ми на "Камп Ноу". Беше странно чувство да чувам привържениците на Барселона да пеят името ми, а да не бъда там", разкри Лео Меси.

На въпрос дали Серхио Бускетс може да го последва в Интер Маями, Меси коментира: "Никога не сме се договаряли да се присъединим към един и същ отбор. Това е лъжа. Аз реших и не знам какво ще направят те."