Бившата шведска футболна националка Нила Фишер разкри доста конфузни подробности през какво е трябвало да преминат футболистките, за да играят на световното за жени през 2011 г.

Тя не скрива нищо в своята книга, като се спира особено на мондиала в Германия преди 12 г. Според бившата бранителка тя и съотборничките й били задължени да покажат гениталиите си на шведската медицинска служба, за да докажат, че са жени, а не мъже.

„Казаха ни, че не трябва да се бръснем „там долу“ през следващите няколко дни и да покажем гениталиите си на лекаря. Никой не разбираше от това бръснене "там долу", но направихме каквото ни казаха. Помислихме си „как стигнахме до това? Защо сме принудени да правим това сега?

Сигурно трябва да има и други начини. Трябваше ли да откажем? Но в същото време никоя от нас не искаше да застраши шанса да играе на световно първенство. Просто трябваше да направим това .. колкото и унизително да е“, пише Фишер, цитирана от "Телеграф".

В интервю за шведския вестник Aftonbladet тя хвърли повече подробности за унизителните сцени.

„Разбрах какво трябва да направя. Бързо си свалих долнището и бельото едновременно, физиотерапевтът видя, кимна и каза „да“, след което погледна към лекаря, който беше с гръб към мен. Той ме отметна и продължи по коридора, за да почука на следващата врата “, разказа Фишер.

„Когато всички от отбора бяха прегледани, т.е. всяка разкри вагината си, лекарят гарантира, че женският шведски футболен отбор е съставен само от жени“, обяснява тя. 

„Не се чувствахме в никакъв случай заплашени в отбора, но това беше изключително странна ситуация и като цяло не беше удобен начин да го направим“, изтъкна Фишер.

Проверката на пола се наложила заради плъзналите подозрения, че някои от африканските отбори, като Екваториална Гвинея, имат мъже, които играят за женския отбор. 

Две седмици преди началото на Световната купа, ФИФА издаде своите инструкции за разпознаване на пола, които изискваха отборите да подпишат декларация, за да гарантират, че избраните играчи са "от подходящ пол". 

Тези правила гласят: „Всяка участваща асоциация членка трябва да осигури правилния пол на всички играчи чрез активно проучване…“.

Снимка: БГНЕС