Португалия тресна с 3:0 Босна и Херцеговина в среща от Група „J“ на квалификациите за Евро 2024. С третият си пореден успех „мореплавателите“, предвождани от Роберто Мартинес, се бетонираха на върха с 9 точки и продължават без грешка пътя си към шампионата в Германия.

Бернардо Силва и Бруно Фернандеш, който блесна с две попадения и асистенция за гола на съотборника си, донесоха победата за домакините. Звездата на Манчестър Сити откри резултата в 44-ата минута, а асът на Манчестър Юнайтед узакони трите точки в 77-ата минута и в 3-ата минута на добавеното време. Кристиано Роналдо също прати топката в мрежата на Шехич в 24-ата минута, но реферът отмени попадението му заради засада.

Така Португалия крачи уверено към Европейското първенство в Германия. „Мореплавателите“ са на върха с 9 точки. Португалците са и без допуснат гол в трите си срещи, като головата им разлика е 13:0. Босна и Херцеговина заема 4-ата позиция с 3 пункта.

Очаквано домакините натиснаха още след първия съдийски сигнал на Давиде Маса на стадио „Луж“ в Лисабон. Те обаче не успяваха да превземат вратата на Шехич. Вместо това в 21-ата минута гостите пропуснаха чисто положение.

В 24-ата минута Кристиано Роналдо вкара с глава, но се оказа, че е бил в засада и голът му не беше признат. По-добрата игра на домакините продължи, но топката не влизаше във вратата на гостите.

Така се стигна до 44-ата минута, когато Роналдо, падайки пусна към Бруно Фернандеш. Звездата на Ман Юнайтед изведе Бернардо Силва, който копна топката покрай Шехич – 1:0.

След почивката темпото на игра видимо поспадна поне в началните минути. Гостите заиграха по-смело в предни позиции, но не застрашиха сериозно Коща.

Бруно Фернандеш пропиля шанс да удвои след отличен пробив на Роналдо. Ударът му бе блокиран, а домакините предявиха претенции за дузпа, но сигнал за такава не последва.

В 77-ата минута обаче Фернандеш бе безпощаден и удвои. Той реализира с глава след страхотно центриране на Рубен Невеш – 2:0

До края босненците не успяха да стигнат поне до почетен гол, въпреки че имаха възможности. Вместо това Бруно Фернандеш вкара трети гол в третата минута на добавено време, забивайки второто си попадение в срещата. Той матира Шехич с шут от дъгата на пеналта.

Португалия - Босна и Херцеговина 3:0

Голмайстори: 1:0 - Бернардо Силва (44'), 2:0 – Бруно Фернандеш (77', 90+3),

Португалия: Коща, Антонио Силва, Диаш, Перейра,  Кансело, Бернардо Силва, Палиня,  Фернандеш, Герейро, Феликс, Роналдо

Босна и Херцеговина:  Шехич, Баришич, Колашинац, Саничанин, Ахедходжич,  Дедич, Цимирот, Хаджиахметович, Пянич,  Джеко, Стеванович