Англия помля 7:0 Северна Македония в мач група C от квалификациите за европейското първенство по футбол през 2024 г.

Трите лъва продължават уверено към турнира в Германия следващото лято. Селекцията на Гарет Саутгейт е с пълен актив от точки - 12 от 4 мача.

Още до почивката Англия поведе 3:0. Капитанът  Хари Кейн откри в 29-ата мин. 9 по-късно Сака удвои. В края на първата част Рашфорд направи резултата класически.

Сака бе точен на два пъти малко след почивката (47,51).

Резервaта Калвин Филипс направи 6:0 малко след час игра.

Хари Кейн вкара втория си гол в срещата от дузпа, за да оформи крайното 7:0.


Още с началния съдийски сигнал британците взеха инициативата. С постепенни атака селекцията на Саутгейт опитваше да пробие бетона, забъркан от гостите.

В 15-ата минута бранителят на комшиите Стефан Ристовски и Хари Кейн сблъскаха тежко главите си. От тази на играч на Северна Македония шурна кръв и се наложи медицински екип да го превързва.


В 29-ата мин логичното се случи и британците откриха.

Рашфорд получи топката отляво. Голмайсторът на Юнайтед видя съотборника си Люк Шоу. Бранителят успя да намери оставения сам Хари Кейн, а звездата на Трите лъва не сбърка от удобната позиция. За капитана на Англия това е 6-и поред двубои, в който той се разписва.

В 38-ата мин Александър-Арнолд, Кейн и Уокър разиграха добре в половината на Северна Македония. Последният намери Букайо Сака в наказателното поле. Играчът на Арсенал веднага стреля и с красив удар не остави шансове на Димитриевски.

В 43-ата мин англичаните пропуснаха да направя резултата класически. От непосредствена близост Рашфорд прати топката право в ръцете на стража на гостите.

2 мин по-късно и третият нападател в селекцията на Саутгейт се разписа.

Хари Кейн открадна в противниковата половина. Лидерът на британците комбинира с Хендерсън, а той намери Рашфорд, който чакаше на празна врата. За играча на Манчестър Юнайтед бе елементарно да направи да отбележи.

Второто полувреме стартира вихрено. Само 2 мин след подновяването на играта Сака вкара втория си гол в срещата. Трент-Александър Арнолд направи феноменален пас от собствената си половина към бързия футболист. Играчът на Арсенал пое топката от въздуха и с фамозен изстрел прониза отново вратата на Северна Македония.

В 51-ата мин Сака оформи своя хеттрик. Хари Кейн изведе крилото зад гърба на гостите. Сака пое и с второто си докосване вкара третия си гол в срещата. Това е първи хеттрик за младия играч в кариерата му.

Нещата за комшиите от Северна Македония станаха плачевни в 65-ата мин, когато резервата Калвин Филипс направи резултата 6:0.

Играчът на Сити се появи в игра в 58-ата мин и се нуждаеше само от 7 мин, за да отбележи. За Филипс това е дебютен гол с фланелката на Трите лъва.


В 73-ата мин Англия получи дузпа. Джон Стоунс бе фаулиран в наказателното поле и реферът отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Хари Кейн, който не остави никакви шансове на Димитриевски. Това бе попадение №58 за капитана на британците с екипа на Трите лъва. Отбелязването на гола пък бе последното действие за Кейн в срещата. Веднага след изпълнението на дузпата той бе заменен.

 

АНГЛИЯ - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 7:0

Голмайстори: 1:0 Кейн (29); 2:0 Сака (38); 3:0 Рашфорд (45); 4:0 Сака (47); 5:0 Сака (51); 6:0 Филипс (65); 7:0 Кейн (73-дузпа)

Стартови състави:

АНГЛИЯ: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Райс, Александър-Арнолд, Хендерсън, Сака, Рашфорд, Кейн

Северна Македония: Димитриевски, Ристовски, Зайков, Велковски, Ашковски, Адеми, Барди, Елмас, Алиоски, Несторовски, Трайковски