С гол в последните секунди на Кристиано Роналдо, Португалия победи с 1:0 като гост Исландия в мач от група J на квалификациите за Евро 2024.

Срещата в Рейявик не предложи много интересни моменти, но ще се запомни с драматичния край и с поредния рекорд на петкратния носител на Златната топка. Голямата звезда на иберийците записа своя мач мач номер 200 с националния отбор, след като започна титуляр. 

По този начин легендарният футболист се превърна в първия играч, който стига такава бройка на срещи с националния си отбор. Роналдо играе за Португалия от 20 години и има 123 гола, което също е върхово постижение в цялата история на най-популярният спорт на планетата.

С победата Португалия продължава с наказателната си акция и има пълен актив от 12 точки и е без допуснат гол. Исландия се намира на 5-то място с едва 3 т. 

Първото интересно положеие в мача беше за Исландия. След почти четвърт час игра Алфред Финбогасон шутира от границата на наказателното поле, но в аут. Гостите отговориха чрез Пепе, който засече центриране от корнер, но вратарят беше на мястото си и спаси. 

До края на полувремето Йоухан Берг Гудмундсон треля към вратата, но кълбото премина точно встрани от лявата греда. Малко след подновяването на играта, Роналдо можеше да открие резултата. Кристиано засече ъгловия удар от зоната около точката на дузпата, но насочи удара си с глава на сантиметри над напречната греда.

После домакините се защитаваха отлично и не допускаха сериозни опасности пред вратата си. В средата на втората част Роберто Мартинес взе мерки и смени Жоао Кансело и Рубен Невеш с Рафаел Герейро и Гонсало Инасио. Но играта на гостите продължаваше да не върви. В 81-ата минута Вилум Тор Вилумсон беше изгонен от игра за втори жълт картон.

И с човек повече на терена, Португалия стигна до победата, след като Роналдо се разписа в 89-ата минута. Инасио засече центриране в наказателното поле и насочи топката успоредно на голлинията, където дебнещият Роналдо я мушна в мрежата за 1:0! ВАР прегледа гола за потенциална игра с ръка, нарушение на правилата не беше намерено и гостите спечелиха. 

Исландия – Португалия 0:1

Голмайстор: Роналдо (89)