Николай Жейнов е футболен агент номер едно у нас в последните години. Именно той е човекът, който е замесен в най-големите трансфери на български отбори в последната декада.

През 2012-а само за половин година Жейнов донесе близо 5 милиона евро на ЦСКА и Левски от изходящи трансфери, а сега бе с основна роля за преминаването на Филип Кръстев в Лос Анджелис.

Топ агентът се съгласи да говори пред “Тема Спорт” за тази сделка, както и за пазара у нас. Ето какво каза Жейнов.

Г-н Жейнов, сагата с Филип Кръстев приключи и той ще продължи кариерата си в шампиона на МЛС Лос Анджелис. Вярвате ли, че след година американците ще платят исканите 7 милиона евро и той ще стане един от най-скъпите трансфери на български футболист?
– Преговорите продължиха повече от месец. Почти 45 дни. Преговаряхме от 3 страни – Сити груп и в частност Ломел, които държат правата му, ние от страна на играча и американците. В този период имаше интерес към Филип и от други клубове, но преценихме, че това е най-добрият вариант за него. Имаше перипетии, които успяхме да преодолеем и в крайна сметка има разрешение от МЛС за трансфера. Сега очакваме да получим виза и до 10 дни да пътуваме за Щатите. Относно сумата – всичко зависи от Филип, но той притежава страхотни качества и вярвам, че ще успее. Не съм преглеждал скоро какви точно бяха цифирте за рекордите. Естествено трансферът на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед трудно ще може да бъде подобрен към днешна дата от наш играч, но в топ пет мисля, че ще попадне. Истината е, че Лос Анджелис ще могат да откупят Филип за сумата от седем милиона евро. От там насетне можете да проверите на кое място ще попадне трансферът, ако се осъществи.

Той ще играе рамо до рамо с Киелини, а в началото на септември ще може да се изправи срещу Меси, но те са в зенита на кариерите си. Филип е на 21 години. Има ли обратен път от САЩ към големия футбол в Европа?
– О да, точно тази тема обсъждахме доста мащабно и с Филип, и с моя екип. Има доста примери особено в последно време за много сериозни трансфери от МЛС към Европа и то не става дума само за американски играчи. Давам само пример, че преди няколко дни Лацио платиха 15 милиона евро за играч от МЛС. Рейнджърс пък са на път да вземат един футболист именно от Лос Анджелис. Американският шампионат вече съвсем не е пристан само за стари кораби, както беше допреди известно време. Да, вярно е, че има и примери като Златан Ибрахимович, Гарет Бейл, а сега и Меси и Киелини, които отиват там в зенита на кариерите си, но това са по-скоро бутикови трансфери за имидж. Има много сериозни футболисти в разцвета на силите си, които след това се завръщат или отиват в Европа с голям успех.

Знам, че в списъка с ваши играчи е и Джеси Лингард. Има ли вариант да сте замесен в още някой голям трансфер това лято?
– Вярно е, че съм във връзка с Джеси и съм работил по негови трансфери. Докато е отворен трансферният прозорец винаги може да се случи нещо, но не обичам да гадая.

Българските отбори могат ли да се превърнат в интересна дестинация за него?

– Мисля, че няма как български отбор да си позволи Джеси Лингард към момента. Очакванията му за заплата са над възможностите на нашите тимове, а и не мисля, че шампионатът ни му представлява интерес към днешна дата.

Всъщност как оценявате трансферите на топ отборите ни до момента?

– Хубаво е, че част от родните отбори инвестираха сериозни за нашите стандарти суми, за да привлекат играчи. Така ще може да се вдигне и нивото на футбола ни, защото само със свободни агенти, за които България е последен вариант няма да стане.

В ЦСКА за първи път развързаха кесията? Смятате ли, че Естрада, Фаетон, Санянг може да се превърнат в топ трансфери и играчи, които правят разликата?

– Както казах, за да привлечеш класни играчи, трябва да извадиш и определена сума пари. От нищо-нещо много малко хора в българския футбол могат да направят и те общо взето се знаят от всички кои са. Специално за тези играчи на ЦСКА, за които ме питате не мога да гадая дали ще станат топ трансфери, но им пожелавам успех. Както и на всички останали футболисти разбира се, за да се вдигне нивото на футбола ни.

Очаквате ли сериозен изходящ трансфер от ЦСКА?

– Много зависи от представянето на отбора в евротурнирите. Докато все още са участник, предполагам, че от „Армията“ ще предпочетат да не продават. Разбира се понякога има и оферти, които трудно се отказват или пък някаква друга ситуация, която води към трансфер.

Левски продаде Сунгберг на Лудогорец. Смятате ли, че това бе най-добрата оферта за защитника?
– Сундберг е доста добър футболист и знам, че имаше доста сериозен интерес за него. Най-логично е това да е била най-добрата оферта за Сонко, защото иначе няма друга логика Левски да продаде основен играч на пряк конкурент в шампионата. Доколкото знам Левски бе поставен в не особено приятна ситуация да продава, тъй като договорът на играча изтича следващото лятото и възможността да се изпусне без пари е съвсем реалистична. Естетвено това е и част от футбола и никой не може да се сърди на даден играч, че не иска да преподпише договора си.

Говори се за интерес към Марин Петков от Бордо. Вярвате ли, че ще се стигне до трансфер?

– Марин е мой футболист от известно време. Вярно е, че Бордо има интерес към него и работим по тази линия. За да се стигне до трансфер обаче има много работа, която да се свърши и доста обстоятелства да се нагласят по правилния начин. Марин е много талантлив футболист и съм сигурен, че го очаква отлично бъдеще.

Какво според вас е бъдещето на Десподов и Текпетей?

– Както вече споменах за ЦСКА, същото важи и за Лудогорец. Много зависи какво ще се случи в Европа. През зимата работих по трансфер на Текпетей, но тогава не се получиха нещата именно заради участието на Лудогорец в Европа. Тогава заедно с агента на играча работихме за трансфер на Текпетей в Динамо Загреб и Шахтьор Донецк.

ФК ЦСКА 1948 София също направиха сериозна селекция. Кой според вас е фаворит за титлата?

– Не обичам да правя прогнози за това кой ще спечели титлата. Надявам се сред клубовете да има повече професионалисти и честни хора. Тогава ще се работи правилно и ще има успехи. Това дали една година ще стане един или друг отбор не е чак от такова значение. Естествено казвам го от гледна точка на човек, който работи в тази сфера, а не от призмата на фенски пристрастия.

Явор пиргов, "Тема:Спорт"