Манчестър Сити триумфира със Суперкупата на Европа след драма с дузпи срещу Севиля на стадион „Йоргос Караискакис“ в Атина. В редовното време двата тима приключиха при 1:1, след което директно се премина към изпълнение на удари от бялата точка. В лотарията при тях ликува Манчестър Сити с 5:4 (6:5 общ резултат). Фаталният пропуск за андалусийци направи Неманя Гудель, който нацели напречната греда при петия изстрел за своите.

Така „гражданите“ триумфираха за първи път в историята си с трофея. Те продължиха тенденцията победителят в Шампионската лига да доминира при успехите в тези сблъсъци. Рекордьорът по титла в Лига Европа Севиля пък загуби спора за това отличие за шести пореден път.

Юсеф Ен-Несири откри резултата за андалусийци в 25-ата минута. Младокът Коул Палмър изравни за „гражданите“ в 63-ата минута. До края на редовното време обаче не паднаха нови голове, въпреки че положения не липсваха.

Двата тима предложиха изключително динамичен двубой, в който изобилстваше от интересни положения пред двете врати. Носителят на трофея в Шампионската лига очаквано имаше териториално превъзходство, но атаките на „Царя на Лига Европа“ вещаеха сериозни опасности за английския отбор, ала с фрапантните си пропуски блесна авторът на попадението за тях - мароканецът Юсеф Ен-Несири. Струващият 90 млн. евро хърватски защитник Йошко Гвардиол дебютира като титуляр  за Сити.

Сблъсъкът за трофея започна на високи обороти. Още в 7-ата минута дойде първият точен удар. Коул Палмър стреля отдалеч, но право в ръцете на Ясин Буну. Мароканският страж се намеси и само 120 секунди по-късно след удар на Аке. В 18-ата минута и Джак Грийлиш пробва мерника си, ала Буну се справи.

Севиля показа завидна ефективност. Испанците откриха резултата с първата си по-добра атака в двубоя. В 25-ата минута Акуня центрира отляво в пеналта, където Юсеф Ен-Несири се извиси във въздуха и между двама бранители с глава матира Едерсон – 0:1.

Сити изпадна в лека дупка след попадението. Хората на Пеп Гуардиола не успяваха да стигнат до чисти голови положения. Така почивката дойде при преднина за Севиля.

След антракта „гражданите“ владееха инициативата, но не успяха да пробият организираната отбрана на съперника. Контраатаките на Севиля обаче бяха изключително опасни. При една от тях в 50-ата минута Лукас Окампос изведе Ен-Несири очи в очи с Едерсов, който успя да блокира удара на мароканския нападател, който профука златен шанс да удвои резултата.

В тези минути испанците пропуснаха още възможности. Първо Ен-Несири не уцели целта, а след това Едерсон се справи с удар на Жоан Жордан.

Ман Сити се опитваше да притисне по-сериозно съперника си. Усилията на отбора се увенчаха с успех в 63-ата минута, когато Коул Палмър изравни. Младокът се резписа с глава от няколко метра след центриране на Родри – 1:1.

Само 120 секунди по-късно Севиля профука възможност отново да излезе напред. „Грешникът“ пак се оказа Ен-Несири, който за пореден път не успя да преодолее стража на „гражданите“, озовал се очи в очи с него.

Сити отговори с удар на Палмър от дъгата на пеналта, спасен от Буну.  В 77-ата минута Гудель едва не си заби автогол при центриране пред вратата на испанците. В 81-ата минута Буну отрази изстрел и на Грийлиш.

Атаките на „гражданите“ не спираха. В 90-ата минута Аке с глава се размина на косъм с попадението и пълния обрат. Кайл Уокър пък във 2-ата минута на добавеното време би на около метър над напречната греда на Боно.

Манчестър Сити - Севиля 1:1 (5:4 след дузпи)

Голмайстори: 0:1- Юсеф Ен-Несири (25), 1:1 - Коул Палмър (63)

Стартови състави:

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Аканджи, Гвардиол, Аке, Родриго, Ковачич, Фоудън, Палмър, Грийлиш, Холанд

Севиля: Буну, Навас, Баде, Гудел, Акуня, Жордан, Ракитич, Оливер Торес, Окампос, Ламела, Ен-Несири

ПРИ ДУЗПИТЕ:

Ерлинг Холанд – 1:0

Лукас Окампос – 1:1

Хулиан Алварес - 2:1

Рафа Мир – 2:2

Матео Ковачич - 3:2

Иван Ракитич – 3:3

Джак Крийлиш – 4:3

Гонсало Монтиел – 4:4

Кайл Уокър – 5:4

Неманя Гудель - пропуск