Килиан Мбапе е единственият футболист, който играе в Европа, и е сред 10-те най-високоплатени играчи на планетата. Френската мегазвезда все още продължава да е част от “Пари Сен Жермен”, а парижани му плащат 70 млн. евро на година. Това му отрежда 5-о място в класацията за най-добре възнаградени футболисти, изчислява френското издание “Паризиен”. Първите 4 места са за футболисти, които имат договори с клубове от Саудитска Арабия. В края на миналата година Кристиано Роналдо повлече крак към местната лига, а в нея вече се състезават едни от най-титулуваните футболисти на земята. Именно португалецът е №1 по възнаграждение. От “Ал Насър” Кристиано прибира колосалните 200 млн. евро на година. Същата сума получава и бившият му съотборник в “Реал” (М) Карим Бензема. Носителят на “Златната топка” за миналата година преди няколко месеца парафира с друг саудитски клуб - “Ал Итихад”. Има слухове, че нападателят може да се раздели скоропостижно с арабите, тъй като бил в конфликт с наставника Ешпирито Сантос. По-вероятно е обаче треньорът да си тръгне, отколкото голаджията, който пристигна в “Ал Итихад”, само за да натрупа още повече богатство в банковата си сметка.

Трети, със заплата от 100 млн. евро на година, е Нголо Канте. Бившият френски национал е съотборник на Бензема. Със същото възнаграждение и последното, засега, голяма име, което премина в първенството на Саудитска Арабия - Неймар. Бразилецът не бе желан в “Пари Сен Жермен” и се озова в “Ал Хилал”. Арабите платиха на френския тим малко повече от 100 млн. долара за правата на Неймар.

Единственият друг освен Мбапе в топ 10 по заплати, който не играе в Саудитска Арабия, е Лео Меси. Световният шампион с Аржентина е на 6-о място по годишно възнаграждение. Както е известно, Бълхата вече е част от американския “Интер Маями”. Тимът, който е собственост на Дейвид Бекъм, получава годишно възнаграждение в размер на близо 50 млн. евро.

Останалите в топ 10 по годишни заплати са Садио Мане (“Ал Насър”) - 40 млн. евро, Джордън Хендерсън (“Ал Етифак”) - 40 млн., Рияд Марез (“Ал Ахли”) - 35 млн., и Калиду Кулибали (“Ал Хилал”) - 30 млн.

Само за сравнение, най-скъпоплатеният играч във Висшата лига - Ерлинг Холанд от “Манчестър Сити”, получава “скромните” 24 млн. евро на сезон

С няколко милиона по-малко взема звездата на “Ливърпул” Мохамед Салах. Възнаграждението на египтянина е малко над 20 млн. на година. Със сигурност заплатата на Салах може да скочи в пъти, ако той приеме предложението на “Ал Итихад”. Арабите примамват голаджията със заплата от 200 млн. Ако Салах премине в саудитския клуб, той ще стане най-скъпият трансфер в историята на държавата. “Ливърпул” е склонен да се раздели с голямата си звезда за около 100 млн. евро.

В Саудитска Арабия позлатяват и треньорите. Легендата на “Ливърпул” Стивън Джерард, който води “Ал Етифак”, печели по 20 млн. на сезон. Очаква се бившият селекционер на Италия Роберто Манчини да поема националния тим на Саудитска Арабия. А заплатата му ще бъде в размер на 30 млн. на година, пише "24 часа".