Регионалните президенти на Испанската футболна федерация поискаха отстраненият от длъжност президент Луис Рубиалес да подаде оставка, след като по-рано той целуна по устните футболистката от Световното първенство по футбол за жени Джени Ермосо.

"След последните събития и неприемливото поведение, което сериозно навреди на имиджа на испанския футбол, президентите искат от Луис Рубиалес незабавно да подаде оставка като президент на федерацията", се казва в изявление след среща между регионалните президенти.

Прокурори във Висшия криминален съд на Испания разкриха днес, че са започнали предварително разследване срещу Луис Рубиалес заради целувката по устните с Джени Ермосо на основание, че може да представлява престъпление на „сексуално посегателство“, припомня БГНЕС.

„Прокурорите от Националния съд отвориха предварително разследване, за да погледнат доказателствата, които могат да представляват престъпление на сексуално посегателство“, се казва в изявление на съда. Те добавиха, че ще се свържат и с Ермосо, за да й позволят да заведе дело в рамките на 15 дни.

Съдът поясни, че започва разследването след „недвусмисленото естество“ на изявленията на Ермосо, която заяви след целувката, че действията на президента на Испанската футболна федерация са я оставили „уязвима и изглеждаща жертва на насилие“. Съдът добави, че е необходимо „да бъде изяснена правната значимост“ на изказванията на футболистката. „От публичните изявления на Ермосо става ясно, че сексуалният акт, на който е била подложена от Луси Рубиалес, не е бил с нейно съгласие“.