Португалия продължава безгрешния си поход към Европейското първенство в Германия, след като удари с 1:0 като гост Словакия в среща от Група „J“ на квалификациите. „Мореплавателите“ на Роберто Мартинес записаха пета поредна победа, като заедно с Франция са единствените отбори, които все още не са допуснали и гол в собствената си врата.

Скъпоценният успех за португалците донесе рожденикът Бруно Фернандеш. Звездата на Манчестър Юнайтед се разписа в 43-ата минута след страхотна солова акция. Кристиано Роналдо игра цял мач за гостите, но не успя да се разпише в мрежата на Дубравка. Домакините се опитаха да се противопоставят на по-класния си съперник, но не съумяха да се докопат поне до равенството.

Така Португалия е на първото място с пълен актив от 15 точки и голова разлика 15:0. Словакия е на втората позиция с 10 пункта, след като допусна първото си поражение от началото на квалификационния цикъл.

Двубоят стартира с опасна атака за Португалия. Гостите имаха шанс да открия резултата още преди да е изтекла и първата минута. Витиня шутира, но не успя да порази целта. Домакините отговориха с шут на Полиевка, отразен от Диого Коща. След това и Кристиано Роналдо опита акробатичен удар, но той профуча покрай вратата. Двубоят продължи да се развива равностойно.

В заключителните минути на частта футболистите на Словакия организираха много добра атака, която завърши с удар на Хараслин. Полузащитникът не оставен абсолютно сам около границата на наказателното поле, овладя топката и веднага стреля с десния крак, но прати коженото кълбо в левия страничен стълб на вратата.

Още в ответната атака на гостите обаче, гостите успяха да поведат в резултата след прекрасен гол на рожденика Бруно Фернандес. Бернардо Силва намери своя съотборник по дясното крило, халфът на Манчестър Юнайтед напредна много добре без някой да го атакува, навлезе спокойно към пеналта и с удар по земя изненада вратаря на домакините. Това бе шестнадесети гол на Фернандеш с националната фланелка.

Домакините започнаха по-настоятелно втората част и бяха тимът, който по-често гледаше към противниковата врата. В 52-ата минута Петър Пекарик отправи опасен удар към вратата на гостите, но Диого Коща бе на мястото си и спаси, улавяйки топката.

Следващият отличен шанс за гол отново бе пред португалската врата. Домакините отнеха топката в центъра на терена и организираха бърза атака. Дуда изведе много добре Шранц отляво, той напредна в наказателното поле, но ударът му от малък ъгъл не намери рамката на вратата.

Малко след час игра се стигна до неприятен инцидент между Кристиано Роналдо и вратаря на домакините Дубравка.  Роналдо получи в наказателното поле и пробва удар, който обаче не му се получи. Все пак нападателят се опита да направи добавка, но стражът на Словакия вече бе излязъл напред. При опита си да достигне топката и да стреля, Роналдо удари с крак Дбравка в главата. За щастие стражът на Словакия се отърва без сериозни наранявания, а Кристиано получи жълт картон.

Тимът на Словакия бе много близо до изравняването на резултата в 73-ата минута. Домакините получиха правото да изпълнят свободен удар пред наказателното поле на Португалия, а Хараслин центрира по прекрасен начин в пеналта, където Шкринияр се извиси над всички и стреля с глава, но над напречната греда.

До края на паднаха нови голове и Португалия продължи победната си серия и е все по-близо до класиране за Европейското първенство в Германия.

Словакия – Португалия 0:1

Голмайстор: 0:1 - Бруно Фернандеш (43')

Словакия: Дубравка, Пекарик, Вавро, Шкринияр, Ханко, Куцка, Лоботка,  Дуда, Шранц,  Полиевка, Хараслин

Португалия: Диого Коща,  Далот,  Рубен Диаш, Антонио Силва, Кансело, Бернардо Силва, Палиня,  Бруно Фернандеш, Витиня, Рафаел Леао, Роналдо